Optuženi Ratko Mladić izbačen je danas iz sudnice Tribunala u Hagu zato što je rekao da svjedok optužbe iz Srebrenice, koji je preživio strijeljanje, laže, a dok su ga pripadnici obezbjeđenja izvodili svjedoka je opsovao majku "tursku".

mladic sudiju nazvao medjedom

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Poslije dva dana odsustva zbog manjeg medicinskog zahvata, Mladić je jutros doveden u sudnicu gdje je svjedok RM-346 započeo iskaz o tome kako je preživio strijeljanje stotina Muslimana na vojnoj farmi Branjevo, 16. jula 1995.

Zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, sudije su, poslije dvadesetak minuta, dale kratku pauzu da bi optuženi mogao da na nekoliko minuta izađe iz sudnice.

Dok se vraćao u sudnicu, Mladić je glasno izgovorio nekoliko riječi, a predsjedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) pitao je svjedoka da li se optuženi njemu obratio.

"Najvjerovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam", odgovorio je RM-346. Sudija Ori potom je naložio da Mladića izvedu iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, na to doviknuo: "Što me, bre, uklanjaš međede jedan! Ja sam rekao mom advokatu... Ovaj laže, Turčin, p...a ti materina turska!".

Pozvan od sudija da potvrdi ili negira da je njegov klijent rekao svjedoku da laže, Mladićev advokat Branko Lukić odgovorio je da je Mladić rekao advokatu Miodragu Stojanoviću da je svjedok "sve naučio napamet".

RM-346 je, na pitanje sudije, kazao da je Mladić rekao da je on sve "izmislio i slagao". Iskaz svjedoka nastavljen je pošto je Mladić izveden iz sudnice. Po
odluci vijeća, on će moći da se u sudnicu vrati po okončanju svjedočenja RM-346.