U humanitarnoj akciji "Bitka za bebe" kompanije "M:tel" i Fonda B92 prikupljena su sredstva za kupovinu 33 najmodernija inkubatora za porodilišta širom BiH.

33 inkubatora

U okviru akcije isporučeno je pet inkubatora u Banjaluku, četiri u Sarajevo, tri u Istočno Sarajevo, po dva u Mostar i Tuzlu, te po jedan u Brčko, Trebinje, Prijedor, Doboj, Derventu, Gradišku, Zvornik, Bihać, Travnik, Mrkonjić Grad, Zenicu, Foču.

U narednom periodu očekuje se isporuka još po jednog inkubatora u Bijeljinu, Prijedor i Doboj i dva u Mostar, saopšteno je iz "M:tela".

Akciju su podržala oba entitetska ministarstva zdravlja, uz čiju pomoć su identifikovana porodilišta kojima su inkubatori najpotrebniji.

Na samom početku akcije u junu 2012. godine kompanija "M:tel" donirala je po jedan inkubator za porodilišta u Banjaluci i Sarajevu i svojim primjerom pozvala ostale kompanije i institucije da učine isto.

Akciji su odazvali Kabinet predsjednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, biznismen Milan Popović, kompanije "Dreger", "Fruktal", "Ibis instruments", Komercijalna banka, Građevinska direkcija Srbije, agencije "BBDO" i "MDL", TV Hajat. Ovi donatori i drugi privredni subjekti i pojedinci su obezbijedili sredstva za jedan ili više inkubatora.

"M:tel" korisnici su od juna do decembra 2012. godine pozivali humanitarni broj 1411 i omogućili kupovinu 12 inkubatora, a akciji su se pridružili i zaposleni ove kompanije koji su obezbijedili sredstva za kupovinu inkubatora u Foči.

Prema procjenama Fonda B92 i resornih ministarstava, porodilištima u BiH na početku akcije bilo je potrebno 70 novih inkubatora. Vrijednost jednog inkubatora je od 11.000 do 15.000 evra.