Predstavnici fakulteta Likovnih umjetnosti (FLU) iz Cetinja posjetili su JU Dječiji dom „Mladost“ u Bijeloj i poklonili toj ustanovi eksponate i predmete koje su dizajnirali na radionicama „Umjetnost plastika i reciklaža“.

reciklirani eksponati za djecu u bijeloj

Mališani su se obradovali poklonjenim eksponatima, nastalim u radionicama koje su počele sa radom 1. juna prošle godine i trajaće do kraja ove godine. Radionice su organizovali Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma, i NVO „Zona kulture“, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, i FLU. Ovo je rezultat pograničnog IPA projekta (Albanija, Crna Gora). Gostujući u Bijeloj, jedan od rukovodilaca projekta Vladimir Jablan, izrazio je zadovoljstvo što su pojedini štićenici, od kojih će neki biti vjerovatno i studenti ovog fakulteta, savladali tehniku recikliranja plastike. Osim toga, učesnici radionice, usvojili su vještine u dizajniranju raznih predmeta, dekorativne i upotrebne vrijednosti poput vazni, stolica, stolova, šešira, maski.

"Učesnici akcije su potvrdili vezu između toliko željene i tražene zaštite životne sredine, odnosno pružanja šanse da se pojedinci edukuju u vezi sa važnošću zaštite okruženja", kazao je Jablan za TrebinjeLive i dodao da je vidljiva inspiracija umjetnika koji su skrenuli pažnju da plastična ambalaža može imati i upotrebnu vrijednost i da ne mora odmah postati otpad. Jablan je naglasio da ovaj projekat realizuje NVO "Centar za inicijativu" iz oblasti održivog turizma iz Podgorice, i Univerzitet „Martin Barleti“ iz Tirane uz pomoć partnera: NVO „Zona kulture“ iz Crne Gore i Deli Art asocijacija iz Albanije. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 88.920 evra, od čega Evropska Unija finansira skoro 85% , a  završetak istog je predviđen za decembar ove godine.

Upitan da li je sličan projekat o među graničnoj saradnji FLU iz Cetinja moguć da se realizuje sa sličnim fakultetom u Trebinju, Jablan je kazao da ako se pronađu sponzori i donatori zašto da ne. Studeti i profesori FLU iz Cetinja i Trebinja već sarađuju pa zašto ne bi započeli i ovaj ili neki sličan projekt, kazao je Jablan.