Početkom 2014. godine BMW će lansirati svoj drugi po redu kupe krosover – X4, koji će se proizvoditi u fabrici u Spartanburgu, u SAD.

BMW X4 foto. agencije

Predstavljanju serijskog modela prethodi konceptna verzija ovog automobila koja će imati premijeru na Sajmu automobila u Šangaju 2013, od 21. do 29. aprila.

U BMW kažu da je sportski karakter koncepta X4 izražen kroz njegove dinamične konture i kroz proporcije.

Sa dužinom od 4.648 mm, širinom od 1.915 mm i visinom od 1.622 mm, on je zamišljen kao spoj "sportske elegancije i robustnosti".

Pored izdužene haube, kratkih prepusta i uvučene kabine, X4 karakteriše i dugačko međuosovinsko rastojanje od 2.810 mm i velike, 21 inčne aluminijumske felne, kao poseban detalj na ovom konceptu.

Prema riječima glavnog dizajnera zaduženog za eksterijer BMW automobila, Domagoja Dukeca, najveći izazov prilikom kreiranja spoljašnjosti koncepta X4 bio je uklapanje dinamičnih i elegantnih linija vozila u jednu celinu:

U odnosu na X6, maska hladnjaka kod BMW X4 je ispupčenija i okružena je LED farovima sa dinamičnim konturama.

Unutar svjetala nalaze se šestougaone interpretacije duplih okruglih farova karakterističnih za BMW.

Zadnji dio koncepta X4 zahvaljujući pre svega obliku stop svetala i naglasku na horizontalne linije, uz LED tehnologiju svjetala, ističu širinu ovog dijela vozila.

Uticaj nove generacije BMW-ovih modela ogleda se i kroz dizajn prednjeg branika, otvora za vazduh i trapezoidnog oblik izduvnih cijevi.
BMW nije saopštio koji pogonski agregati će pokretati serijsku verziju koncepta X4, a očekuje se da u ponudi između ostalih budu i benzinski četvorocilindrični 2.0 litarski TwinPower Turbo 243 ks i šestocilindrični 3.0 litarski TwinPower Turbo benzinac sa 305 ks.

Video: BMW X4