"Kosovo je bolno pitanje našeg naroda i oduvijek je bilo. Patrijarh Irinej je iznio stav naše crkve i ja o tome nema šta da dodam. Oni koji su bili u prilici da pročitaju pismo vladike Atanasija predsjedniku vlade Ivici Dačiću, vidjeli su da je to vrlo znimljivo pismo ali ja o tome ne bih  govorio jer tu je sve rečeno", rekao je episkop zahumsko hercegovači i primorski gospodin Grigorije u Herceg Novom na tradicionalnoj tribini o duhovnom životu koju svakog vikenda organizuju u vrijeme Vaskršnjeg posta hercegnovske crkvene opštine.

vladika grigorije u herceg novom

Jaka je misao vladike Atanasija koju vjerovatno samo on može da kaže i saopšti. Ljudi koji ne vjeruju u nebesko carstvo teško mogu vjerovati u zemaljsko. Ono što je dobro mislim da će Duh Božji voditi naš narod i da ćemo mi pored svih tih nesreća postati zajednica dobrih (Božjih) ljudi, rekao je on i napomenuo da je ljudski i hrišćanski da jedni druge kritikujemo i da jedni drugima opraštamo.

"O bolnim pitanjima uvijek je teško govoriti. To smo vidjeli i u ovom filmu„Kapela Anđela“ Nikolaja Drejdena,  gdje se takođe govori o tim granicama koje danas jesu, a sutra nisu", rekao je vladika.

Govoreći na temu Pokajanje i Evharistija episkop Grigorije je naglasio da je krst simbol naše vjere i da kada se krstimo poranjamo se u vodu. "Svako poranjenje u vodu simbolizuje smrt, a svaki izlazak-izranjanje iz vode je simbol životaU ovom truležnom vremenu dogodilo se to da nam Hristos pokaže da je moguće postojanje vjere i da je njegov istinski život bio istovjetan sa životom čovjeka. Naše postojanje u crkvi kao tijelu Hristovu prepuštanje je vječnog života unutar crkve kao zajednice.

Kao svako umjetničko djelo i film „Kapela Anđela“ može se uporediti sa životom, objašnjava vladika i dodaje da i sami znamo da je život strašniji od prikazanog filma. "Sama etika života u crkvi je opraštanje, tj. imati mjesta u sebi za nekog. Kad oprostite nekom vi ste napravili sofru (trpezu) u svom srcu. Crkva je stub istine. Svaka služba kao i sveto Krštenje i sveta Evharistija znači naše ujedinjenje sa živim Bogom i u tom događaju na nas silazi Duh sveti. Evharistija je uvijek novi život i novo nadahnuće", kazao je na dobro posjećenoj tribini u Herceg Novom, episkop Grigorije.

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLIve iz Herceg Novog