Pogon za zavjese sa mašinama tekstilnog preduzeća "Bilećanka" iz Bileće prodat je danas za 200.000 KM Javnom preduzeću "Nikola Tesla" iz Banjaluke.Pogon "Bilećanke" prodat je na Skupštini povjerilaca održanoj u Privrednom okružnom sudu u Trebinju. kupljen jos jedan pogon bilecanke Prema nezvaničnim saznanjima, preduzeće "Nikola Tesla" zaposliće u ovom pogonu stotinjak radnika.
Krajem decembra prošle godine ovo preduzeće koje je osnovala Vlada Republike Srpske za 250.000 KM kupilo je pogon konfekcije "Bilećanke" koja je od 2010. godine u stečaju.
U tekstilnoj industriji "Bilećanka" ostali su neprodati jedan veliki magacin sa oko 10.000 kvadrata i tri manja.
Ni stečajni upravnik ni predstavnici firme "Nikola Tesla" nisu željeli da daju izjave za novinare.

Početkom marta počela je obuka radnika za rad u pogonima tekstilne industrije u četiri opštine Hercegovine, koju ove godine pokreću javno preduzeće "Nikola Tesla" u partnerstvu sa njemačkim tekstilnim firmama.

Ranije je najavljeno da će prvi pogon u Bileći početi da radi 7. maja sa 300 do 400 radnika koji će na savremenim mašinama mjesečno proizvoditi oko 40.000 odjevnih ženskih predmeta.

Pogon u LJubinju trebalo bi da počne proizvodnju početkom jula, a u Trebinju početkom septembra, po završetku građevinskih radova na staroj zgradi "Novoteksa".

U trebinjskom pogonu sa halama na četiri sprata, prema najavama, radiće od 600 do 800 radnika, a biće šivene muške i ženske pantalone. SRNA