NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Blagovještenja u Dubrovniku, koja obilježava krsnu slavu Blagovijesti.

blagovijesti u pravoslavnoj crkvi u dubrovniku

"Da Bog da, da se i mi prosvjetimo i da budemo spremni za život i da naš hod uvijek bude hod prema životu, a da naš život bude pun nade, radosti i jevanđelja", poručio je vladika Grigorije okupljenom vjernom narodu.

Vladika je u besjedi poželio vjernicima da budu puni vjere, nade, života i spremnosti da budu slični majci Božijoj, nakon čega će, kako je rekao, biti proslavljeni u onoj mjeri u kojoj budu vjerovali.

On je poručio srpskom narodu da širi radost i dobrotu kud god da ide, jer je to, kako je istakao, najljepše što možemo darovati ovom svijetu, a onda od njega možemo očekivati ono najljepše.

Nakon svete arhijerejske liturgije, u porti hrama je obavljeno lomljenje slavskog kolača uz prisustvo velikog broja vjernika i gostiju sa područja Eparhije.

Srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku, posvećena Svetom Blagovještenju obnovljena je 2009. godine. Temelji današnje pravoslavne crkve u Starom gradu osveštani su 21. maja 1871. godine, a gradnja je završena 1877. godine. SRNA