Monodramom „Potonja ura Njegoševa“, u izvođenju glumca Crnogorskog narodnog pozorišta, Slobodana Marunovića, večeras je u Trebinju završena dvodnevna kulturna manifestacija „Dučićev dan“, kojom se u gradu na Trebišnjici obilježava datum smrti velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

slobodan marunovic

Monodrama je rađena po tekstu Slobodana Tomovića, a u režiji Blagote Erakovića, a nakon više od 1.500 izvođenja na meridijanima širom svijeta, doputovala je i u Trebinju. Govoreći o samoj monodrami, Marunović je istakao da će se u maju navršiti 25 godina od njenog premijernog izvođenja i da je do sada, kako kaže, gostovala na svim kontinentima, od Australije, Amerike, do Evrope i Azije. “Na moje zadovoljstvo, večeras je izvedena i u Trebinju. Znam da ovaj grad cijeni kulturu, a naročito poeziju. Trebinjsku publiku odlično poznajem, još kao maturan danilovgradske Gimnazije ovdje sam dobio Zlatnu masku za režiju, a prošle godine sam bio član žirija na Festivalu festivala” istakao je Marunović u izjavi za TrebinjeLive i dodao da Trebinje živi za pozorište, poeziju, umjetnost…. a to, kako kaže, pokazuje i prvi spomenik u svijetu velikom Njegošu.

“Kada me neko pita gdje bi najradije živio, ja kažem, rado bi živio u Parizu, a od sada i u Melburnu i Trebinju. Ovdje osjećam neku pozitivnu energiju, spoj hercegovačkog krša i jedne pozitine, suštinske i neponovljive misli”, zaključio je Marunović.

potonja ura njegoseva

U protekla dva dana Trebinje je bilo mjesto okupljanja najistaknutijih srpskih pjesnika i glumaca. Stihove o Jovanu Dučiću i Njegošu govorili su Vico Dardić – dramski umjetnik iz Beograda i Biljana Đurović, glumica. U kulturno-umjetničkom programu u prethodna dva dana nastupili su, između ostalih, trebinjski Hor “Tribunija” uz diregentsku palicu Stojanke Gudelj i klavirsku pratnju Boba Vučura, te gosti iz Beograda – Dejan Maksimović, član Opere beogradskog Narodnog pozorišta, Etno kvartet “Mokranjac”…

Ovogišnja Dučićeva nagrada, prema odluci žirija, pripala je pjesniku Ranku Jovoviću. U okviru manifestacije održana je izložba Moma Kapora pod nazivom “Rodoljubivo”, a na Hercegovačkoj Gračanici služena je liturgija i pomen Dučiću, dok je u večernjim satima  predstavljen  Zbornik “Poezija i poetika pjesnika Milovana Danojlića”. Pored ovoga,  u velikoj sali gradske uprave juče je održan naučni skup “Predačka melodija Aleka Vukadinovića”, a u Narodnoj biblioteci u Trebinju tribina pod nazivom “70 godina od smrti Jovana Dučića i 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša”.
Besjede su održali Đorđe Malavrazić, književnik i publicista iz Beograda i Dragan Jovanović Danilov, pjesnik, a stihove su govorili Vico Dardić i Biljana Đurović.

ducicev dan 2013.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije održan je sinoć u trebinjskom Domu kulture pod nazivom  “Na kućnom pragu kuća stala…”, a posvećen je Aleku Vukadinoviću, dobitniku Dučićeve nagrade 1999. godine.