"Jadran", ploveća škola svih mornara bivše Jugoslavije, ponovo je aktuelizovana tema kome pripada. Dok crnogorska strana zvanično ćuti, Hrvati su pokenuli, poslije Prevlake, i pitanje broda koji ove godine obilježava 80 godina svog postojanja.

jadran brod

Nedavno je prilikom otvaranja izložbe povodom osam decenija izrade broda na kome su prva pomorska znanja sticale brojne generacije jugoslovenskih pomorskih oficira i podoficira, Miodrag Kankaraš predsjednik opštine Tivat, je istakao čvrst stav da će grad čije je on prvi čovjek i ubuduće ostati matična luka „najvrijednije pokretne crnogorske imovine“.

Iz Zagreba je pokrenuta još jednom inicijativa da "Jadran" treba da pripadne Hrvatskoj, jer Hrvati smatraju da je Split bio zadnja matična luka broda koji je živi kulturno-istorijski i tehničko–brodograđevinski spomenik specifične vrste. Prema pisanju Slobodne Dalmacije i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je istakao da je „došlo vrijeme da se konačno riješi pitanje sukcesije vojne imovine“. Prema navodima splitskog lista njima je u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske potvrđeno da je tokom nedavne posjete Igora Lukšića šefa crnogorske diplomatije Zagrebu, bilo riječi i o "Jadranu" te da je „obostrano iskazana želja za rješavanje toga pitanja", a prema istom izvoru iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa naljavjulju skori sastanak sa crnogorskim zvaničnicima na ovu temu.

Prema odluci hrvatske Vlade od 6. septembra 2012. godine osnovano je Povjereništvo za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Republike Hrvatske i Crne Gore, na čijem čelu se nalaze ministri pravosuđa dvije države. Prvi sastanak se predviđa u ovom mjesecu, a tokom tok sastanka biće govora i o školskom brodu "Jadran" koji je sada usidren u blizini Tivta, piše Slobodna Dalmacija.

Prema najavama iz Mornarice Crne Gore ovih dana "Jadranu" slijedi remont u brodogradilištu u Bijeloj. O brodu koji je sinonim Jugoslovenske Mornarice divnu monografiju povodom 70 godina od upisa u flotu Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije napisao je 2003. godine Boško Antić iz Beograda.

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog