Novinska agencija Republike Srpske "Srna" formirana je 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija - prva srpska novinska agencija u istoriji.

SRNA RS

"Srna" je bila prvi medij srpskog dijela BiH i formirana je u času kada su već započinjali ratni sukobi i kada su glavni predratni mediji u BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Od tada, "Srna" je već 21 godinu svakodnevni hroničar života, prvenstveno Republike Srpske, a zatim i BiH, Srbije, regiona i svijeta.

"Srna" je do danas prikupila, obradila i objavila oko dva miliona informacija - od novinskih vijesti preko intervjua, analiza, osvrta, foto i fono izvještaja... Samo u prošloj godini "Srna" je objavila 95.000 vijesti, oko 21.000 fotografija i oko 1.000 fono izvještaja.

Za sve ove godine kroz "Srnu" je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog kadra koji je važan u procesu "pravljenja" informacija.

Uz već afirmisane novinare i urednike, u Srni su zanat "ispekli" mnogi novinari koji i dalje rade u Agenciji ili u nekom od medija u Republici Srpskoj i regionu.

"Srna" je svojom angažovanošću i predanim radom postala medijski simbol Republike Srpske. Za mnoge građane Srpske svi mediji koji djeluju u njoj su - "Srna".

Uz visoka odlikovanja koja je "Srna" dobila za svoj rad od institucija Republike Srpske, ta percepcija građana kojom se sve stavlja pod Srnin žig - možda je i najveće priznanje Srninim novinarima.

"Srna" svoje informacije plasira na područje Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Ona je danas moderna agencija, sa zanatski i tehnički obučenim kadrom, sposobna da dnevno proizvede više od 250 informacija, uključujući foto i fono izvještaje.

"Srna" je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijh institucija. Ko god je nekim poslom ušao u Srpsku za 21 godinu njenog postojanja - ušao je i u Srnine vijesti.

Agencija u treću deceniju postojanja ulazi sa jasnom namjerom da ispuni sve profesionalne izazove i da ostane informativni centar, prevashodno Republike Srpske, ali i da bude značajan medijski faktor u regionu.

"Zahvaljujemo svim našim korisnicima na dosadašnjoj saradnji i obećavamo da će "Srna" nastaviti neprekidni informativni rad za dobrobit svih građana i za dobrobit Republike Srpske", navode iz SRNE.

Rukovodstvu i zaposlenima u Novinskoj agenciji "Srna" upućene su brojne čestitke povodom 21 godine rada i krsne slave Blagovijesti.