Dragomir Lažetić iz Gacka apelovao je na sve relevantne institucije da se pokrene istraga protiv Asima Bašića iz gatačkog sela Bašići, koji ga je pred Haškom tribunalom lažno optužio za monstruozno ubistvo Bošnjaka u toku rata.

profesor lazetic gacko

Iako je Lažetić prije tri godine podnio krivičnu prijavu Sudu i Tužilaštvu BiH, te pokrenuo tužbu pred parničnim sudovima, nikakvih odgovora na njegovu adresu nema.

Lažetić, dugogodišnji ugledni profesor istorije iz Gacka, rekao je Srni da je razočaran zbog ovoga, jer, kako kaže, samo traži pravdu i kaznu za lažno svjedočenje koje je njemu i njegovoj porodici nanijelo nesagledive posljedice i duševnu bol.

"Sve me to nagoni da sumnjam da je lažni svjedok potplaćen, a šta je htio da postigne takvim lažima protiv mene moraće da objasni sudovima", kaže Lažetić i dodaje da neće odustati od istine i da vjeruje u pravdu, iako ona zna da bude spora kao u ovom slučaju.

Lažetić kaže da se u njegovu korist javilo da svjedoči više od stotinu ljudi.

On je u potpunosti negirao Bašićevu izjavu, za koju je rekao da je apsolutna izmišljotina, kao i tvrdnja da je bio rezervni policajac.

"U poslije tri godine pokušavam da se sjetim bilo kakvog svog grijeha u toku proteklog rata, ali uvijek dolazim do saznanja da sam radio časno i pošteno", kaže Lažetić.

Lažetić navodi da mu je prošle godine puno značila podrška brojnih ljudi, prijatelja, kao i poruke Bošnjaka - bivših kolega prosvjetara koji su mu pomogli da ostane pribran i da ne poklekne duhom.

"Cijeli život sam nastojao da radim časno i pošteno, ali mi nije jasno kako neko iz čista mira može da me lažno optuži pred Haškim sudom da sam kao komandir rezervne policije počinio i naredio najmonstruoznija ubistva sredinom avgusta 1992. godine", kaže Lažetić.

Lažetićev branilac Radenko Todorović ranije je Srni izjavio da se, nakon što je iz Centra javne bezbjednosti Trebinje protiv Bašića proslijeđena krivična prijava na relevantne adrese, Tužilaštvo BiH oglasilo da je nenadležno, jer je svjedočenje bilo pred Haškim tribunalom.

On kaže da je uputio žalbu Udruženju tužilaca BiH, ali je ona odbijena, jer po Zakonu, u takvom slučaju može samo da se vodi parnični postupak, zbog čega je nadležnom sudu u Trebinju podnesena tužba za naknadu štete.

Gačani saosjećaju sa profesorom Lažetićem, koji u ovom gradu važi za uglednog i pravičnog čovjeka prepoznatljivog po tome što nikada nije pravio razlike po nacionalnoj osnovi, te svjedočenjem žele da potvrde njegovu nevinost. SRNA