Pjesnik Ranko Jovović dobitnik je "Dučićeve nagrade" za 2013. godinu za sveukupno pjesničko djelo, saopšteno je večeras u Trebinju na otvaranju tradicionalne manifestacije "Dučićev dan".

ducicev dana svecana akademija (2)

U obrazloženju žirija "Dučićeve nagrade", koje je pročitao predsjednik Slavko Vučurević, navodi se da Jovovićevo pjesničko djelo karakteriše usamljenost, sloboda i žestina svojstveni autentičnoj stvaralačkoj ličnosti, čuvajući duhovnu vertikalu srpske lirike.

"U najtežim uslovima za srpski jezik i kulturu Jovivićeva lirika je svjedok i zalog njihovog opstanka u NJegoševoj, njegovoj i našoj Crnoj Gori", navodi se u obrazloženju.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da od Dučića počinje jedno mirno poglavlje u srpskoj književnosti, iako, kako je rekao, Dučić nije imao mnogo vrijednih epigona, niti onih koji su nastojali da po svaku cijenu pišu "dučićevski".

"Takav, izdvojen, neponovljiv i samosvojan Dučić, čiji je književni svijet bio, u neku ruku, zatvoren u najfiniji i najplemenitiji kristal, za sobom, ipak, donosi potrebu i za književnom komunikacijom i za otvaranjem brojnih pitanja, koja su na našoj književnoj sceni prisutna već decenijama", rekao je Vučurević.

On je naveo da je "Dučićev dan" posvećen laureatima Dučićeve nagrade i da iskazuje namjeru da se Dučić doživljava u svjetlu onoga što je potrajalo i u srpskoj se književnosti ugnijezdilo i nakon njegove smrti.

Na svečanoj akademija pod nazivom "Na kućnom pragu kuća stala..." posvećenoj Aleku Vukadinoviću, dobitniku Dučićeve nagrade 1999. godine, o ovom pjesniku i njegovim dostignućima govorio je profesor doktor Aleksandar Jovanović.

Pozdravnu besjedu Vukadinovića pročitao je profesor Jovan Delić. Svečanoj akademiji prethodilo je otvaranje izložbe slika "Rodoljubivo" Mome Kapora.

U kulturno-umjetničkom programu, između ostalih, nastupili su trebinjski Hor "Tribunija" uz diregentsku palicu Stojanke Gudelj i klavirsku pratnju Boba Vučura, te gosti iz Beograda - Dejan Maksimović, član Opere beogradskog Narodnog pozorišta, dramski umjetnik Vico Dardić, glumica Narodnog pozorišta iz Beograda Biljana Đurović i Etno kvartet "Mokranjac".

Svečanoj akademiji prethodila je izložba slika Moma Kapora, “Rodoljubivo“ (iz legata „Prosvjeta“ Bileća).

izlozba moma kapora

Sutra, drugog dana manifestacije, u 9.00 časova biće služena liturgija i pomen Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, a u 18.00 časova biće predstavljen Zbornika "Poezija i poetika pjesnika Milovana Danojlića".

Iste večeri u 20.00 časova na programu je monodrama "Potonja ura NJegoševa" u izvođenju glumca crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice Slobodana Marunovića. SRNA