Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Srpska podržati Srbiju kakvu god odluku donese o Kosovu i pozvao srpski narod na jedinstvo.

dodik i nikolic u beogradu

Predsjednik Srpske naveo je da se neprihvatanjem ultimatuma obično ne dogodi ništa, a ukoliko se prihvati uslijede novi.

"Vrijeme neće praštati onima koji ne stanu iza jedinstvene odluke. Mi smo za odbijanje ultimatuma", poručio je Dodik, ističući da međunarodna zajednica ponižava srpski narod i da se to vidi kroz ovaj ultimatum.

Dodik je istakao da je potrebno jedinstvo srpskog naroda i da su visoki zvaničnici Republike Srpske došli danas u Beograd da stanu iza rukovodstva Srbije.

"Nastavićemo s politikom nedavanja saglasnosti priznanja Kosova i Metohije u BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa državnim vrhom Srbije.

Predsjednik Srpske je ponovio da je srpski narod na Kosovu i u cjelini neopravdano kažnjavan i da je preživio nepravedne odluke međunarodne zajednice, ali da je ovo sada ponižavanje.

"Kao narod treba da pokažemo karakter, a kao država odgovornost", istakao je Dodik.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će sutra biti saopštena odluka Vlade Srbije o ultimatumu Brisela.

"U Briselu to nije bila ponuda, to je bio ultimatum i o njemu na taj način i razmišljam", rekao je Nikolić na konferenciji i dodao da neće biti lako Vladi Srbije da saopšti stav građanima i onima sa kojima je pregovarano.

On je dodao da je na sastanku sa rukovodstvom Srpske otvoreno prenesena sadržina i tok pregovora o Kosovu koji su održavani u Briselu, te razgovarano o nastavku saradnje Srpske i Srbije.

U zgradi Predsjedništva Srbije u Beogradu danas je održan sastanak državnog vrha Srbije i Republike Srpske, na čelu sa predsjednicima Tomislavom Nikolićem i Miloradom Dodikom.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, te savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

Sastanak je počeo nešto poslije 16.00 časova. SRNA