Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da na svakom od prioriteta Vlada Srpske već radi i izrazila uvjerenje da će Vlada kroz predviđene mjere štednje i planirane investicije stabilizovati situaciju i omogućiti povećanje zaposlenosti u 2014. godini.

zeljka cvijanovic vlada rs

"Nema čarobnog štapića kojim ću djelovati, ali je mobilisano dovoljno volje, energije i odogovornosti i tu nema ni pošteđenih ni privilegovanih", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska i tokom krize sačuvala socijalnu i fiskalnu stabilnost, te su penzije i druga davanja redovno izmirivani iz budžeta.

"Ono što mi činimo je da se kroz ranije pomenute aktivnosti stvore uslovi za poboljšanje cjelokupnog ambijenta", rekla je Cvijanovićeva za "Dnevni avaz".

Govoreći o pitanjima iz procesa evropskih integracija, Cvijanovićeva je rekla da neće dozvoliti da Srpsku preplavi mrtvilo koje vlada na ostalim nivoima vlasti, a pogotovo haotično stanje u Federaciji BiH /FBiH/.

Ona je napomenula da je sada ugrožen aranžman sa MMF-om zbog problema u ispunjavanju uslova u FBiH, što je mimo onih planiranih, postavilo pred novu vladu i neke druge zadatke.

Cvijanovićeva je rekla da nema nikakvih formalnih prepreka za povratak u Srpsku.

"Postoje velike povratničke populacije u pojedinim opštinama u Republici Srpskoj i tu nema diskriminacije ili većih problema. Oni problemi koji njih muče jesu problemi domicilnog stanovništva i uglavnom se odnose na ekonomsku situaciju", istakla je Cvijanovićeva.

Što se tiče administrativnog aparata, Cvijanovićeva smatra da je prvo potrebno racionalizovati glomaznu birokratsku strukturu na nivou BiH, iznivelisati njihova primanja sa entitetskim za iste vrste poslova, jer je srazmjer očit u korist aparata na nivou BiH.

"Potrebno je usmjeriti novac u privredu, preispitati prioritete u finansiranju i raspored u izmirivanju obaveza, a zatim precizirati rasterećenja na svim nivoima vlasti", dodala je ona. SRNA