U okviru perojekta saradnje gradova Trebinja i Zrenjanina, gdje je potekla i inicijativa o bratimljenju dva srpska grada, Trebinje su posjetili učenici Gimnazije ovog vojvođaskog grada koji će tokom vikenda imati nekoliko sportskih turnira sa svojim vršnjacima i domaćinima iz Trebinja.

ucenici gimnazije iz zrednjanina u posjeti trebinju

Dragoslav Banjak, direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje, istakao je da je u pitanju uzvratna posjeta, jer su oni krajem marta već boravili u Zrenjaninu, dogovorivši novi susret u aprilu.

"Ova posjeta nam je, osim druženja, donijela i mnogo korisnih stvari, poput upoznavanja sa drugim načinima i rada i novim metodama, tako da smo i mi i oni u mogućnosti da sagledamo poziciju jednih na druge i gdje je naš svukupni kvalitet obrazovanja u odnosu na okruženje", rekao je direktor Banjak.

Minal Radaković, direktor zrenjaninske Gimnazije, slaže se sa svojim kolegom, ističući da je ovo način da i profesori razmijene iskustva u metodama rada sa učenicima i raspoloživim naučnim sredstvima, jer je, dodaje on, posao prosvjetnog radnika jedan od najodgovornijih poslova u džavi, s obzirom da upravo ovaj kadar odgaja nove ljude na kojima ostaje budućnost.

Uroš Milojević, predsjednik zrenjaninskog Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine, koji takođe boravi u Trebinju, kaže da je često u svom nekadašnjem zavičaju, a najdraže mu je kada dolazi sa mladim ljudima, od kojih je njih mnogo potomaka hercegovačkih kolonista u Banatu.

"Uvijek iznova volim doći u svoju Hercegovinu, a srce mi je još punije kada dođem sa omladinom koju vodim u njihov stari zavičaj, kako ja to volim reći", kaže Milojević, ističući da će upravo ove mlade generacije biti ti koji će kasnije svojoj djeci takođe pričati i dovoditi ih u "stari zavičaj".

U nedjelju će gimnazijalci dva srpska grada iz Hercegovine i Banata obići znamenitosti okoline Trebinja, a organizovan je i izlet za Dubrovnik.

Vesna DUKA/ Nezavisne novine