Ovogodišnja manifestacija "Dučićev dan", kojom se u Trebinju obilježava datum smrti velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića, danas je počela u Trebinju.

poceo ducicev dan (3)

Prvog dana tradicionalne manifestacije “Dučićev dan” u velikoj sali gradske uprave, održan je naučni skup “Predačka melodija Aleka Vukadinovića”. U 11.00 časova položeno je cvijeće na spomenike Petra II Petrovića Njegoša i Jovana Dučića. Cvijeće na spomenik Dučiću položili su i predstavnici J.U. "Gimnazija Jovan Dučić" Trebinje. Stihove ova dva eminentna srpska stvaraoca, ispred njihovih spomenika, govorili su Vico Dardić – dramski umjetnik – Beograd i Biljana Đurović, glumica.

Nakon toga, u Narodnoj biblioteci Trebinje, održana je tribina “70 godina od smrti Jovana Dučića i 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša”.
Besjede su održali Đorđe Malavrazić, književnik i publicista iz Beograda i Dragan Jovanović Danilov, pjesnik, a stihove su govorili Vico Dardić i Biljana Đurović.

Đorđe Malavrazić  je u svojoj besjedi o Njegošu rekao da je Njegoš prvi pjesnik koji se mogao mjeriti sa svjetskim uzorima i koji je stvarao u Crnoj Gori u kojoj, prema njegovom sopstvenom svjedočanstvu, nije bilo hotela ni mekanih postelja, puteva ni šetališta, pozorišta ni balova. Turci su u njegovom prostranstvu vidjeli odmetnuti dio svoje imperije, a on je to doživljavao kao posljednju slobodnu stopu velikog Dušanovog carstva. “Njegoš je na čuvenoj fotografiji Anastasa Jovanovića oličenje dostojanstva, ali i duhovne, a ne samo fizičke lepote. U pesničkoj samoći vodio je uzvišene dijaloge sa najvećim umovima sveta. On se vezuje za dva velika spjeva, "Gorski vijenac" i "Luča mikrokrozma" , refleksivnu pesmu "Misao" i jedinstvenu ljubavnu poemu "Noć skuplja vijeka". Među tim delima, po tradiciji, najviše se ceni "Gorski vijenac", a prema tome i epski Njegoš, onako kako je on progovorio u tome nacionalnom spjevu”, istakao je Malavrazić u svojoj besjedi i dodao: “Njegoš i Dučić su, ne samo udaljeni klasici, nego i naši istinski savremenici”.

poceo ducicev dan (2)

O Jovanu Dučiću govorio je Dragan Jovanović-Danilov, jedan od najvećih srpkih pjesnika, koji živi na relaciji Požega-Beograd-Pariz.

“Ako je Njegoš naša epska paradigma, onda je Dučić naša lirska paradigma. On je bio neverovatna ličnost, pesnik, esejista, putopisac, veliki rodoljub, prvi ambasador stare Jugoslavije…. Poezija Jovana Dučića nema nekih velikih revolucionarnih promena preko noći, već je i on kao i svi veliki pesnici imao svoj opsesivni svet koga je polako produbljivao. Dučićeva pesma je zapravo jedna osjećajna invazija na našu duševnost”, istakao je u svojoj besjedi Danilov i dodao: ”Dučićevo delo ostalo je u vremenu, upravo zato što ono poseduje jednu upućenost na smisao jednog višeg reda. Divno je da Trebinje održava ovakvo sećanje na svog pesnika. Trebinje je danas i uvek bila tačka odakle se vidi ceo svet” zaključio je Danilov.

U večernjim časovima u Domu kulture biće otvorena izložba slika “Rodoljubivo” Mome Kapora, a  centralni događaj – Svečana akademija “Na kućnom pragu kuća stala…” biće održana u 20.00 časova u Domu kulture, a posvećena je Aleku Vukadinoviću, dobitniku Dučićeve nagrade 1999. godine.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 7. aprila, nakon arhijerejske liturgije i pomena Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, biće predstavljen zbornik “Poezija i poetika pjesnika Milovana Danojlića”.

Iste večeri na programu je monodrama “Potonja ura Njegoševa” u izvođenju glumca Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice Slobodana Marunovića.