Patrijarh Irinej apelovao je na državni vrh da ne iznevjeri predizborno obećanje i da u ovom smutnom vremenu ni pod kakvim uslovima ne preda, izda ili proda KiM, prenosi B92.

patrijarh irinej

"Mi, arhijereji SPC, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite. To činimo upravo sada jer smo potpuno svesni tragike trenutka i bremena odgovornosti na vašim plećima" - poručio je on.

Ukazujući na najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje vas koji ste dobili narodno povjerenje da u burnom i smutnom vremenu vodite državni brod Srbije bilo je da ni pod kakvim uslovima nećete ni predati, ni izdati, ni prodati Kosovo i Metohiju, istorijsku Staru Srbiju, dodao je patrijarh.

U apelu upućenom predsjedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarh ističe da u ovom, za Srbiju i srpstvo teškom i presudnom - a možda i sudbonosnom trenutku, Crkva upućuje apel zbog kratkoće vremena, ali i, kako se navodi, laži, koje se provlače kroz medije o tome da “Crkva ćuti o Kosovu”.

"Obraćamo vam se u ime Srpske pravoslavne crkve očinski i bratski, sa poštovanjem i poverenjem u vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti" - navodi se u patrijarhovoj poruci.

Patrijarh Irinej podsjeća da nada, ipak, ne umire i da će “kada se razidju tmasti oblaci, sijati sunce”.

"Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje. Verujemo u ljubav i pomoć Božju kako nama tako i svim ljudima dobre volje" - poručio je on.

Beograd i Priština imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasne o rješenjima za Kosovo.

Kako saznaje B92, vanredna sjednica Vlade Srbije na kojoj će biti razmotrena ponuda Brisela o KiM biće održana dan ranije, u ponedjeljak, 8. aprila.

U međuvremenu, državni vrh je nastavio konsultacije.

GLAS SRSPKE