U Beogradu se danas obilježava 72 godine od njemačkog bombardovanja tog grada, kojim je počeo Drugi svjetski rat u Kraljevini Jugoslaviji.
Bombardovanje je počelo 6. aprila 1941. godine u 6.30 časova bez prethodne objave rata.

aprilsko bombardovanje

Komemorativna okupljanja u Beogradu posvećena odavanju počasti nevino postradalim građanima i pripadnicima oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije, koji su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju, organizuje Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Gradom Beogradom i Narodnom bibliotekom Srbije.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na nekoliko lokacija u gradu, a centralna komemorativna svečanost biće održana u 12.00 časova kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu na Zemunskom keju, prenose beogradski mediji.

Uz državne i vojne počasti, svečanost će predvoditi načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković.

Cvijeće i vijenci položeni su kod fontane "Vrelo života", ispred Palate "Beograd", kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve i kod spomenika stradalima u Karađorđevom parku, gdje se nalazilo veliko sklonište koje je direktno pogođeno i u kome je stradalo više stotina stanovnika Beograda.

Narodna biblioteka Srbije danas obilježava dan kada je bombardovana njena zgrada na Kosančićevom vencu.

NJemački bombarderi su 6. aprila 1941. godine, u četiri navrata, bombama zasuli grad. Avioni su polijetali sa aerodroma iz Beča, Graca i Arada. Gađan je naseljeni dio grada, pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, željeznička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom. U porti Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. Bila je to jedina nacionalna biblioteka koja je namjerno napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata. U požaru poslije bombardovanja nestao je cijeli fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovijekovne spise neprocjenjive vrijednosti.

Grad je pretrpio neprocjenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1.888, a djelimično oštećeno 6.829 zgrada, među njima i zgrada Starog dvora, čija je kupola srušena.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 građana, dok je prema nekim procjenama stradalo gotovo 4.000 ljudi. Braneći nebo nad Beogradom, poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.

NJemački avioni su 6. aprila 1941. godine napali i Kraljevo, a u napadu na Niš, 8. aprila, poginulo je oko 600 ljudi. SRNA