Svečanim otvaranjem, sinoć je u muzičkoj školi Herceg Novi, počeo  jedan od najmlađih od deset Hercegnovskih festivala, Međunarodno takmičenje solo pjevanja "Bruna Špiler".

takmicenje solo pjevaca herceg novi

 

Festival nosi ime po profesoru solo pjevanja Novljanki Bruni Špiler (1921-1979) koja je vaspitala brojne generacije u Sarajevu, a među njima i poznatu primadonu profesora Radmilu Smiljanić. Festival je okupio oko 70 takmičara iz Srbije, Makedonije, BiH, Slovenije, Hrvatske, Litvanije, Belgije, Bugarske, Rusije i Crne Gore. Bosnu i Hercegovinu predstavjaju učenici polaznici Glazbene škole "Ivana Zajca" iz Mostara i učenici Muzičke akademije Istočno Sarajevo.

Festival je počeo Pućinijevom operom "Sestra Anđelika" koju je prošle godine producirala NVO "Bruna" iz Herceg Novog u saradnji sa kotorskom muzičkom školom "Vida Matjan". Sestra Anđelika će biti uskoro izvedena u Beču i Ljubljani, a pozivi za gostovanja su stigli iz Dubrovnika i Mostara.

Na otvaranju su govorili umjetnički direktor festivala Radmila Smiljanić, koja je izrazila zadovoljstvo što je zaživio festival posvećen njenoj profesorici i pedagogu Bruni Špiler koja je, iako mlada umrla, ostavila dubok trag na čitavim prostorima bivše zemlje kada je muzičko obrazovanje ovog tipa u pitanju. Prije otvaranja festivala predstavio se i žiri koji čine operski pjevač i profesor iz Berlina Snežana Nena Brzaković , zatim operski pjevač i pedagog iz Pariza Miomira Vitas, profesor i solista opere u Viljinusu–Litvanija Dejvidas Staponukus i mezzo-sopran umjetnički direktor Operoser-iz Finske Katarina Hataja.

Na kraju, pred otvaranje koje je obavio Vladimir Žutković, sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti SO Herceg Novi, izvedeno je nekoliko fragmenata iz opere Đani Skikić čija je premijera najavljena za kraj aprila. Festival se završava u subotu uz  proglašenje pobjednika i koncertom "Belkanto za sjećanje" .

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog