U Splitu je organizovano potpisivanje peticije protiv izgradnje spomenika prvom predsjedniku Hrvatske i HDZ-a Franji Tuđmanu.

split nece spomenik tudjmanu

Potpisivanje peticije u centru grada, na platou gdje odlukom Gradskog vijeća treba da bude postavljen spomenik, organizovao je istoričar i kandidat za gradonačelnika Splita Dragan Markovina.

Markovina je rekao da je ova akcija reagovanje "na socijalnu bešćutnost gradske vlasti koja troši novac na bespotrebne stvari u teška vremena", prenosi "Slobodna Dalmacija".

"Ovim se pokazuje socijalna neosjetljivost prema sektoru industrije u kojem su ljudi ostali bez posla u Dalmaciji za vrijeme Tuđmana, kao i prema onima koji su 90-tih ostali bez stanova, ali i onome što se događalo u Lori", istakao je Markovina.

On je kritikovao što se članovi Gradskog vijeća iz Socijaldemokratske partije i Hrvatske narodne stranke nisu izjasnili protiv spomenika Tuđmanu i gradnje krsta na Marjanu iznad Splita.

Organizatori su saopštili da je potpisivanje peticije omogućeno i putem interneta.

NJihova je namjera da predaju potpise, a očekuju ih oko 10.000, novoj lokalnoj vlasti, jer smatraju da za vrijeme mandata sadašnje garniture neće početi radovi, piše list. SRNA