Driton Jilta, jedan od devetoro optuženih za ilegalno presađivanje bubrega u privatnoj klinici "Medikus“ u Prištini, priznao je da je zloupotrijebio službeni položaj i da je obavljao ilegalne medicinske aktivnosti.

priznao trgovinu organa

"Obaviješten sam o tome koje su posljedice mog izjašnjavanja i koju kaznu ću dobiti," rekao je Jiljta pred sudom u Prištini, prenose mediji u Prištini.

Istražitelji Euleksa izdali su nalog o zatvaranju privatne klinike “Medikus” 2008. godine odmah nakon što je objelodanjen izvještaj Dika Martija o učešću pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, među kojima je i sadašnji premijer Kosova Hašim Tači, u trgovini organima otetih Srba i drugih zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Optužnicom je obuhvaćeno sedam kosovskih Albanaca, među kojima su i bivši funkcioneri kosovskog Ministarstva zdravlja. Iljir Rečaj, bivši sekretar u tom ministarstvu tereti se za zloupotrebu zvanične pozicije i falsifikovanje dokumenta, što je omogućilo nelegalnu transplantaciju organa na klinici.

On se pred sudom izjasnio da nije kriv, ali je potvrdio da je dobio zahtjev za izdavanje dozvole klinici "Medikus" da obavi transplantaciju organa.

“Zahtjev je 2. maja 2008. godine podnio Arban LJatifi, sin vlasnika klinike LJutfija Dervišija", rekao je Rečaj, navodeći da je “zahtjev razmatran sa bivšim ministrom zdravlja Aljušem Gašijem, čime je potvrdio da su u "Medikusu" obavljane ilegalne transplantacije bubrega i da su kosovski zvaničnici znali za tu vrstu organizovanog kriminala.

Prema optužnici, na toj klinici je 2008. godine izvršeno 30 nelegalnih transplantacija bubrega. Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana su navođeni da dođu u kliniku lažnim obećanjem da će dobiti
po 20.000 evra za bubreg, ali većina nikada nije dobila ni cent. SRNA