Predstavnici svih šest sindikata Željeznica Republike Srpske /ŽRS/ odlučili su na današnjem sastanku da od Vlade Srpske zatraže hitan sastanak zbog, kako su rekli, grubog kršenja sporazuma iz 2011. godine postignutog između Vlade, "Željeznica" i sindikata ovog javnog preduzeća.

zeljeznice rs

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti ŽRS-a Zlatko Marin izjavio je novinarima u Prijedoru da je od osam tačaka sporazuma iz 2011. godine ispoštovana samo jedna.

"Donijeli smo i odluku da organizujemo proteste i blokadu putnih prelaza ako se Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo ne odazovu našem zahtjevu", dodao je Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a Simo Cvjetković rekao je da su se sindikalci morali obratiti Vladi, jer, prema njegovim riječima, nemaju pregovarača u upravi ŽRS-a.

On je naveo da viška radnika u ŽRS-u ima, ali da postoji i obaveza poslodavca da sa sindikatom usaglasi obeštećenja viška radnika.

"Dugovanja prema radnicima iznose sigurno oko pet miliona maraka, a radikalnije mjere neće donijeti dobra ni nama ni njima", istakao je Cvjetković.

On je dodao da je jutros od Uprave ŽRS-a dobio raskid ugovora o profesionalnom obavljanju djelatnosti i da vjeruje da je to zbog toga što često ukazuje na propuste koji opterećuju poslovanje preduzeća.

Cvjetković je rekao da još nije vidio obrazloženje odluke o raskidu ugovora i najavio da će iskoristiti sve pravne lijekove, ističući da reprezentativne sindikalne predstavnike uprava niti može birati niti može smjenjivati. SRNA