"Vektra Boka" u Herceg Novom, preduzeće nastalo od Hotelsko Turističkog preduzeća "Boka" koja je 1978. godine bila sedmo turističko preduzeće u SFRJ, dovedena je na prosjački štap.

vektra boka

Preostali radnici preko svog sindikata traže od premijera Mila Đukanovića i od predsjednika opštine Herceg Novi Dejana Mandića da se spasi što se spasiti može. Na subotnjem sastanku sindikata ocijenjeno je da bi inspekcija rada trebala da zatvori (od sedam nekadašnjih hotela) hotel "Plažu", jer su se za to stekli svi uslovi. Radnicima se duguje osam plata u visini od 600 hiljada evra.

Telefonski i telegrafski pozivi koje je 135 zaposlenih dobilo da se prvog aprila jave na posao kako bi počeli pripreme turističke sezone izazvali su ogorčenje među radnicima jer isti sumnjaju da li će biti plaćeni za taj posao, a većina njih nema ni novca za autobusku kartu da bi došli na posao.

Sva obećanja menadžera kompanije Milića Popovića o jednoj plati u ovoj sedmici, o drugoj za sledeću sedmicu i izmirenje cijelog duga za mjesec dana, po radničoj priči je samo kupovanje vremena.

"Da li treba gajiti iluziju da Dragan Brković koji duguje 250 miliona evra može da izmiri dug radnicima, ali na zaposlenima je da odluče" rekao je novinarima, dosadašnji predsjednik sindikata Pavle Radović. Njegov nasljednik Vojin Miljanić je podsjetio da je prije pet godina Dragan Brković, kada je "Vektra Montenegro" kupila "HTP Boku", obećao ulaganja 350 milona evra u izgradnju novih hotela i renoviranje starih u hotele visoke kategorije i izradu novog hotela Boka koji je podignut 1904. godine, a srušen poslije zemljotresa 1979. godine, kao i posao za preko 1000 radnika, socijalne programe i ulaganje 100 hiljada evra u sportsku infrastrukturu Herceg Novog, ali od te 2008. godine nije ispunjeno ni jedno obećanje. Naprotiv stanje je još gore. Hotel Igalo ne radi, Tamaris je srušen sa obećanjem da će se na tom terenu praviti novi.

Ruševine hotela "Tamaris" Ruševine hotela"Tamaris"

Sastanku je prisustvovao predsjednik "Unije Slobodnih Sindikata" Srđa Kiković koji je naglasio da se radnici "Vektra Boke" nalaze gotovo u bezizlasnoj situaciji, a suština problema je u kupoprodajnom ugovoru koji je bio promašaj od samog početka i koji treba poništiti. "Treba tražiti da se spasi što se može spasiti, kao i odgovornost za one koji su nekad uzornu turističku firmu doveli na današnje stanje, a hercegnovski turizam upropastili", rekao je Srđa Kiković.

Predstavnici sindikata od opštine i vlade traže da saopšte kakva je budućnost imovine u slučaju stečaja "Vekta Boke" i da li će biti zaštićeno ono što su stvarale generacije Novljana. Juče je na sastanku sa predsjednikom opštine Dejanom Mandićem postavljeno i pitanje,  da li će opština stati u zaštitu svojih građana. Pismo je poslato i premijeru Milu Đukanoviću u kome je postavljeno pitanje kada će on i njegova Vlada početi poštovati propise i zakone.

hotel plaza

Klupko se počelo odmovati. Radnici su zaprijetili i štajkom ali su se ipak opredijeli na drugi način traženja svojih prava, jer štajk glađu i onako gladnim radnicima "Vekta Boke" ne bi ništa donio.

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog