Vlada Republike Srpske posvećena je svim razvojnim programima, posebno zaštite i konzerviranja objekata kulturne baštine, a jedna od takvih institucija je Muzej Hercegovine u Trebinju, rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.

ministar posjetio muzej hercegovine

"Muzej Hercegovine baštini istorijsko i kulturno nasljeđe cijele regije. Ponosni smo što u Republici Srpskoj imamo ovakvu instituciju", rekao je Mutabdžija nakon obilaska ovog muzeja i dodao da očekuje da slične institucije zažive i u ostalim dijelovima Srpske.

Govoreći o finansiranju kulturnih institucija u Republici Srpskoj, Mutabdžija je rekao da bi, osim Ministarstva, u tome treba da učestvuju i lokalne zajednice u mjeri u kojoj je to realno.

"Većina institucija Republike Srpske nalazi se u Banjaluci gdje se i održavaju programski sadržaji. Sve to uglavnom finansira Ministarstvo prosvjete i kulture, bez grada", rekao je Mutabdžija i dodao da će se u narednom periodu ići u tom pravcu da se u finansiranje uključe i lokalne zajednice.

On je istakao da se o ovom pitanju ništa konkretnije ne može govoriti, jer još nema prijedloga zakonskog rješenja.

Direktor Muzeja Hercegovine Veseljka Salatić izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske, istakavši da se nada da će tako biti i ubuduće.

Ona je podsjetila da je u toku rekonstrukcija zgrade Muzeja Hercegovine za koju je resorno ministarstvo izdvojilo 150.000 KM. SRNA