Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija očekuje da će plate prosvjetnim radnicima u biti povećane u drugoj polovini godine, ali da je neizvjesno da li će koeficijenti biti vraćeni na raniji nivo ili će biti nešto manji.

ministra prosvjete i kulture rs u posjeti trebinju

"Procjene u Vladi Srpske su da se može očekivati pozitivan trend u realnom sektoru u drugoj polovini ove godine, a prva sredstva koja budu dostupna biće plasirana u prosvjetu", rekao je Mutabdžija novinarima nakon posjete osnovnim i srednjim školama u Trebinju.

On je naveo da nova Vlada Srpske, kao i prethodne, vodi socijalnu politiku i da zna da su prosvjetni radnici najugroženija kategorija, te za srijedu, 3. aprila u Banjaluci najavio sastanak sa sindikatom prosvjete.

Govoreći o problemima u obrazovnim ustanovama u Hercegovini, Mutabdžija je istakao da su oni identični kao i u ostalim gradovima Srpske i da se svode na materijalno-tehničku opremljenost i problem poslovanja preko trezora, jer škole nemaju vlastita sredstva što otežava i poskupljuje određene usluge.

"To su pitanja koja mi moramo rješavati sa Ministarstvom finansija", rekao je Mutabdžija.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije Milan Ilić rekao je da je neophodno da škole imaju vlastita sredstva kako bi mogle da realizuju manje investicije, napominjući da su ministru ukazali i na druge probleme u obrazovnom sistemu, među kojim je i prevoz učenika.

Ministar Mutabdžija razgovarao je i sa aktivima direktora osnovnih i srednjih škola iz istočne Hercegovine, te sa rukovodstvom visokoškolskih ustanova u Trebinju, nakon čega će posjetiti Muzej Hercegovine.

Mutabdžija je rekao da je ova prva posjeta Trebinju i da je više protokolarnog nego radnog karaktera, dok će druga biti fokusirana na rješavanje problema. SRNA