Kroz Hercegovinu se posljednjih godina distribuiše sve veća količina narkotika iz Albanije i Crne Gore za Zapad, pa je evidentan i porast narkomana na ovim područjima - upozoravaju iz nadležnih službi.

sve vise narkomana u hercegovini

U trebinjskim zdravstvenim institucijama ne mogu da daju tačne podatke, jer se narkomani liječe kod više ljekara u različitim ustanovama.

Evidentan je izvjestan broj srednjoškolaca koji koriste uglavnom marihuanu, ali nisu klasični ovisnici, dok su neka lica starosti od 25 do 35 godina višegodišnji korisnici heroina i drugih opijata.

Neuropsihijatar i direktor Doma zdravlja Trebinje Dragan Sorajić ističe za SRNU se u periodu adolesecnecije počinje "rađati" atmosfera za stvaranje narkmanskog društva.

On napominje da Trebinje prije rata nije bilo značajno mjesto za narkomane, ali da se raseljavanjem i izbjeglištvom znatno promijenila situacija.

"Samo u jednom danu na ovo područje je došlo 65 registrovanih narkomana“, kaže Sorajić i dodaje da Trebinje, kao ni ostali gradovi Republike Srpske, nemaju adekvatne centre za liječenje narkomana, kao što to ima Hrvatska.

On kaže da u Trebinju nema odjeljenje za psihijatriju već samo Odsjek za urgentnu psihijatriju, te ističe da, ugavnom, ovisnici idu na liječenje u Srbiju i druge veće centre u zavisnosti od finansijskih mogućnosti.

Prema njegovim riječima, narkomani najčešće koriste kanabis, heroin, ali i kokain, dok su vrlo popularne i druge droge koje se piju u obliku tableta i sitnih zrnaca.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje psihijatar Zoran Radović
objašnjava da se u ovu zdravstvenu instituciju javljaju ovisnici kada se
ozbiljno razbole. Tada završe na psihijiatriji i na intezivnoj njezi Opšte bolnice zbog predoziranja.

Radović navodi da se u Centru za mentalno zdravlje pruža substitutivna terapija, te da je bio plan da se otvori metadonski centar i poluzatvoreni tip liječenja za koje postoje uslovi, ali da su tu i drugi problemi vezani za organizacije koje doniraju sintetske opijate.

Prema njegovim riječima, postoje novi lijekovi za narkomane koji žele da se liječe. Ti lijekovi su u Federaciji BiH na pozitivnoj listi, dok u Republici Srpskoj to još nije zaživjelo.

U Centru javne bezbjednosti Trebinje Srni je potvrđeno da su tokom prošle godine dokumetovali 15 krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga , te da je podneseno 13 izvještaja protiv 30 lica, dok je u 2011. godini izvještajem obuhvaćeno 46 lica.

Tokom prošle godine, policija je dokumentovala pet prekršaja uživanja marihuane, i to na području Tebinja tri i po jedno u Gacku i Bileći.

Prije desetak dana policija je na području Istočne Hercegovine u samo dvije akcije oduzela više od 60 kilograma skanka i uhapsili sedam švercera.

Na području Trebinja u posljednjih nekoliko godina dva mladića su smrtno stradala nakon što su se predozirali. SRNA

Milosava Supić