Osnovno pravo svakog građanina jedne države jeste da postoji. U našoj državi ni to nije moguće.

bebe bez maticnog brojaZavrzlama koja je nastala oko jedinstvenog matičnog broja ispolitizovana je na najveći mogući način, i izgleda kraja skoro neće biti. Na posljednjoj sjednici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, opet je odbijen Nacrt Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Izgleda da bošnjačke partije Federacije Bosne i Hercegovine ne mogu da prihvati da se bilo šta rješava na entitetskom nivou, pa zato ne mogu ni da prihvate prijedloge koji su se iznijeli na sjednici. Bespravnost ove države koju političari samo vole da nazivaju pravnom, dokazala je i ovaj put da ništa ne može da fukncioniše kako treba, a i da osnovna funkcija ipak nije da služe u korist građana već samo svoju. To je možda i bio razlog zašto je Republika Srpska odlučila da donese samostalnu odluku, bez da pita ikoga. Pa je nakon jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine odlučeno da se u narednih 48 sati iznesu prijedlozi rješenja ovog problema.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, naglasio je da ova zbrka koja je nastala ne može i ne smije više da ide na štetu građana, i da će Republika Srpska bez obzira na sve reakcije iz Federacije, omogućiti svojim službenicima na terenu da legalno izdaju dokumenta na terenu.

A kako, u stvari, izgleda ova besmislena situacija na terenu. Prva vrata na koje mladi roditelji pokucaju je Uprava za opšte poslove. Kako tvrde u svakoj opštini i gradu, oni izdaju izvod iz matične knjige rođenih kao i potvrdu o državljanstvu, ali bez matičnog broja. Dalji korak je kod nadležnih u entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje su nam potvrdili da ništa ne smiju da rade bez Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, te da je izričito zabranjeno da izdaju bilo kakvu identifikaciju u vidu brojeva novorođenoj djeci.

Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a u Predstavnčkom domu Parlamentarne skupštine BiH, tvrdi da apsolutno ne postoji politička volja da se ovo pitanje riješi. Takođe, naglašava da bošnjačke strane ne poštuju jedan segment člana 1.1 Ustava Bosne i Hercegovine, a to je onaj koji kaže da Republika BiH nastavlja svoj pravni kontiniutet kao republika sa promijenjenom unutrašnjom strukturom. I taj dio sa promijenjenom unutrašnjom strukturom je trn u oku strankama iz Federacije.

Apsordnosti cijele situacije svjesni su i u OHR-u, pa se spekuliše da bi novi zakon čak mogao da bude nametnut iz Kancelarije visokog predstavnika. Ipak oni to opovrgavaju, pa imaju zvaničan stav da iako je nastala situacija komplikovana, ona će morati da se riješi na nivou Bosne i Hercegovine, a novu odluku Republike Srpske nisu htjeli da komentarišu.

Volja političara je najbitnija za građane, pa moramo da se molimo da tog dana kada neki zakon u našu korist bude izglasavan, političar bude dobro raspoložen. A dok se ovo pitanje ne riješi, u knjigama Republike Srpske, samim tim i Bosne i Hercegovine, pa i cijelog svijeta, svi koji su se nedavno rodili za sada kao da nisu.

Tijana Simović, dopisnik portala TrebinjeLive iz Banjaluke