Gradnja Sigurne kuće u Trebinju trebalo bi da počne do kraja godine, a za početak rada ove ustanove neophodno je obezbijediti oko 500.000 KM, rekla je LJiljana Čičković, direktor nevladine organizacije "Ženski centar".

sigurna kuca u trebinju

On je istakla da je planirano da gradnja počne u prigradskom naselju Banjevci kada bude završena sva neophodna dokumentacija za kupovinu zemljišta, te dodala da bi rebalansom gradskog budžeta "Ženskom centru" trebalo da budu odobrena sredstva za kupovinu lokacije za objekat.

Čičkovićeva je nakon sastanka sa predstavnicima policije, Centra za socijalni rad i vaspitno-obrazovnih ustanova izrazila zahvalnost gradskoj upravi što su prepoznali neophodnost gradnje sigurne kuće u Trebinju i što su se uključili u borbu protiv nasilja u porodici.

Ona je dodala da će početna sredstva od 50.000 dolara obezbijediti Fondacija "OAK", te podsjetila da je projekat objekta završen.

U Centru ističu da se ne može znati tačan broj nasilja, jer žrtve slučaj prijavljuju i u policiji, te napominje da se "Ženskom centru" u ovoj godini javila 21 žrtva porodičnog nasilja i da je taj broj povećan u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Kao jedan od vidova pomoći žrtvama porodičnog nasilja "Ženski centar" od početka ove godine pruža besplatnu pravnu pomoć i zastupanje pred sudom, a aktivna je i SOS linija od 9.00 do 17.00 časova pozivom na broj 1264. SRNA