Opera “ Na Drini ćuprija“ koju režira Emir Kusturica, dobila je datum premijere, na Vidovdan sledeće godine, i to naravno u Višegradu, odnosno velelepnom Andrićgradu.  Emir Kusturica, zajedničkim snagama sa Miloradom Dodikom, dobio je zeleno svijetlo i iz Italije.

dodik, kusta i italijani

 

Predstavnici italijanskog pozorišta “La Veniće Verdijana” nisu krili zadovoljstvo što su ih njihovi domaćini tako lijepo dočekali, pa su mnogo i govorili o umjetničkom stvaranju Kusturičine opere, kao i njenoj premijeri širom Evrope.

Emir Kusturica se pojavio u malo neuglednom, ili kako on voli da kaže umjetničkom izdanju. Ponovio je da njegova stvaranja, naravno, predstavljaju kulturni preporod Republike Srpske. Najavio je dovođenje velikih imena, velike događaje, a nije se latio ni priče o svom velikom poduhvatu sa Monikom Boluči, koji će da snima u Trebinju. Na pitanje novinara koliko para će da bude izdvojeno iz budžeta Republike Srpske, za ove filmove, tvrdi ništa, sve je to iz donacija, reče zbunjeno. A gospodin Dodik nije ni htio da odgovori na pitanje.

Ali ono što nije mogao da ne kaže, jeste da Republika Srpska uvijek daje podršku pravim stvarima, pa tako i ovaj put. I sve špekulacije oko nikla koji je pronađen u blizini Višegrada, kao i o sporovima oko imovine, komentarisati nije htio. Jer to su, kaže, špekulacije i njima neće da se bavi. Svoje goste Dodik je ispratio, zadovoljnog osmijeha i pogleda.

Kako je došlo do saradnje, i šta sve ona podrazumijeva, nikome od pristunih novinara nije baš ostalo jasno, ali bitno je da Republika Srpska doživljava svoj kulturni preporod.

Tijana Simović, dopisnik portala TrebinjeLive iz BanjaLuke