Odbornici Skupštine grada Trebinja nisu usvojili informaciju trebinjskog Centra javne bezbjednosti /CJB/ o stanju bezbjednosti na području grada, ocjenjujući je "šturom statistikom".

nije usvojena informacija o stanju bezbjednosti

Odbornici smatraju da dostavljena informacija ne daje odgovore na mnoga nerasvijetljena krivična djela koja su, kako navode, u posljednje vrijeme potresala javnost Trebinja, a i šire.

"S obzirom da je Skupština grada Trebinja, povodom neriješenih krivičnih djela, uputila jasne zaključke CJB-a, a danas nema nikakvih odgovora, sumnjamo da postoji umiješanost i saučesništvo odgovornih u ta dešavanja", smatraju trebinjski odbornici.

Opozicioni odbornici SNSD-a, nisu podržali navedene zaključke, a u diskusijama su naveli da, osim policije, i sudovi i tužilaštva treba da rade svoj posao kako bi prestupnici bili adekvatno kažnjavani, a stanje bezbjednosti u Trebinju poboljšano.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je novinarima da nije nezadovoljan bezbjednosnom situacijom, ali da je potrebna bolja saradnja gradske vlasti i predstavnika CJB-a u interesu bolje bezbjednosti građana.

Odbornik SNSD-a Zdravko Butulija istakao je da ne podržava današnji nedolazak predstavnika CJB na sjednicu, ali da ne sumnja da informacije koje su dostavili nisu tačne, te da je urađeno ono što je u njihovoj nadležnosti.

U informaciji CJB-a Trebinje dostavljenoj gradskom parlamentu navodi se da je na području policijske stanice Trebinje u prva dva mjeseca ove godine evidentirano ukupno 28 krivičnih djela, čija je rasvijetljenost 89,29 odsto, a po nepoznatom počioniocu 70 procenata.

O stanju javnog reda i mira iz CJB-a Trebinje je saopšteno da je u istom periodu evidentirano ukupno 26 prekršaja koje je počinilo 21 lice, zbog čega je Osnovnom sudu u Trebinju dostavljeno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i sačinjeno pet prekršajnih naloga.

U informaciji se, između ostalog, navodi da je policija za prva dva mjeseca ove godine zbog uočenih prekršaja izdala 792 prekršajna naloga, od čega najveći broj - 209 za nepropisno parkiranje.

"Svi parametri, na osnovu kojih se cijeni stanje bezbjednosti, ukazuju da se stanje bezbjednosti na području grada Trebinje može ocijeniti kao veoma povoljno", ističe se u informaciji.

Minutom ćutanja odbornici Skupštine grada Trebinja odali su posljednju počast i zahvalnost preminulom radniku Administrativne službe grada Trebinja Miroslavu Parežaninu. SRNA