Rok koji su sva javna preduzeća Republike Srpske morala da ispoštuju i predaju svoje mandate na raspolaganje novoj premijerki je prošao, a desile su se i prve konsultacije.

vlada ipak ne smjenjuje direktora suma rs

 

Od velikih obećanja i rigoroznih mjera za sve one koji ne rade dobro svoj posao, ipak nije bilo ništa ili barem ne za direktore u gazdinstvima „Šuma Srpske“. Sastanak premijerke Cvijanović, predsjednika Milorada Dodika, predsjednika stranaka vladajuće koalicije, ali i svih direktora šumskih gazdinstava Republike Srpske, najbolje je prošao po one koji su se najviše bojali. Direktori su dobili još jednu šansu. Šest mjeseci, reče premijerka, a kaznu za loše poslovanje uprave će ipak da plate oni koji su najmanje dužni, radnici. Direktorima posao ostaje, a radnicima 10 odsto manja plata zato što su njihovi nadređeni loše poslovali. Preduzeće koje je među najvećim gubitašima u Republici Srpskoj, i bilo je prvo na tapetu.

Kako je sama Željka Cvijanović izjavila, ovo je ipak poslednji rok koji im se daje da poslovanje iz minusa dovedu u plus. A poslije toga, ko se ne pokaže kao dobar rukovodilac, od svoje fotelje će morati da se oprosti.

Nakon sastanka, novinarima se obratio i direktor „Šuma Srpske“, Jakov Galić. On tvrdi da ovo preduzeće ima potencijal, i da može da napreduje, ali sa nekim malo drugačijim načinom poslovanja. Takođe, Galić svoje nezadovoljstvo povodom smanjenja plata nije krio. Kaže, nije fer, ali takvo stanje je zatečeno pa se mora nešto uraditi. Dakako, nego po platama radnika koje pritom nisu ni isplaćene posljednja četiri mjeseca.

Od velikih očekivanja nismo mnogo dobili. Premijerka Željka Cvijanović jeste obećavala, a ostaje nam narednih šest mjeseci da provjerimo koliko će se njena obećanja ispuniti, barem što se tiče preduzeća „Šume Srpske“ koje je samo u januaru bilo u gubitku 400 hiljada maraka. I tako su prošle prve konsultacije, bez velikih mjera i pompeznosti, a uz to i nemogućnost da novinari bilo šta pitaju premijerku, jer njene izjave za medije su više u vidu saopštenja.

Tijana Simović, dopisnik portala TrebinjeLive iz Banjaluke