Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević koji se već šest dana nalazi u Hagu gdje svjedoči u obranu Radovana Karadžića ekskluzivno za Slobodnu kaže kako će u Hagu ostati najvjerovatnije još nekoliko dana.

bozidar vucurevic se vraca preko cilipa

 

Vučurević je oduševljen odnosom haških službi: - Ovdje se osjećam kao gost i jako mi je lijepo. U Hagu sam slobodan čovjek, a služba koja je zadužena za nas svjedoke zaista radi besprijekorno. Jako su gostoljubivi i uvijek su nam na usluzi. Sve je dobro organizovano ,a u slobodno vrijeme obilazimo muzeje. - kaže Vučurević u telefonskom razgovoru.

Dodaje kako je u Haag otišao preko Srbije, ali će se u Trebinje vratiti preko Čilipa jer mu je, kako je izjavio, tim putem najbliže.

-Nakon što završi suđenje,avionom ću sletjeti u Dubrovnik,ako Bog da.-izjavio je,no nije nam želio govoriti o utiscima iz sudnice.

Ratni načelnik OpštineTrebinje Božidar Vučurević kao svjedok obrane pred haaškim sudom svjedoči u korist nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića koji je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština u BiH.

Za ratnim gradonačelnikom Trebinja Hrvatska je raspisala potjernicu na osnovu optužnice županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku koje ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika u periodu od 1991 do 1995.godine.

Kako bi otputovao u Haag dobio je slobodan prolaz za potrebe haškog tribunala. Podsjetimo, u svom svjedočenju Vučurević je potvrdio da je stotinama Bošnjaka rekao da "ih niko ne tjera", ali da im ne može garantovati sigurnost zato što su u Trebinje došle hiljade srpskih izbeglica.

Vučurević je izjavio da posjeduje dokument kojim je generalni sekretar SDA Hasan Čengić naložio Bošnjacima da se isele iz Trebinja i da mu je taj dokument predao lokalni član te stranke.

Upitan da je li izjavio da će izgraditi "stariji i ljepši Dubrovnik", nakon granatiranja 1991, Vučurević je kazao: "Gospodo, Hrvati su srušili stari most na Neretvi (u Mostaru)... Kad su ih pitali zašto, oni su rekli: 'Napravićemo stariji, novi most'... Kad su mene pitali, ja sam u šali rekao: 'Napravićemo mi stariji, ljepši Dubrovnik'. To nije ozbiljno".

Livia Pilaš / Dubrovački.hr