„Viluško kulturno ljeto“ nakon godine dana pauze biće početkom jula nastavljeno u Vilusima i trajaće do kraja avgusta.

branko kovacevic

Za razliku od ranijih godina ova već po mnogo čemu prestižna kulturna manifestacija koja se održava po devetnaesti put, biće znatno bogatija jer ima razloga i mogućnosti da se proširi učešćem Hercegovaca odnosno da i sama manifestacija sa više programa održi u Hercegovini.

-Ovih dana se utvrđuje program „Viluškog kulturnog ljeta“ i planiramo da na Viluse koje se nalazi na putu Trebinje–Nikšić pozovemo goste iz Trebinja, Bileće, Gacka i Mostara i naravno i iz drugim mjesta. Cilj nam je da proširimo tu kulturnu saradnju i tu granicu koja je formalna izbrišemo i da sve sa druženjem na ovom „Ljetu“ učinimo da saradnja bude što intezivnija"-rekao je za „TrebinjeLive“ Branko Kovačević vlasnik podgoričke galerije „Most“ koja je organizator ove manifestacije.

Kovačević podsjeća da je „Viluško kulturno ljeto“ počelo 1994. godine prestavom „Potonja ura Njegoševa“ Slobodana Marunovića. Do sada je na Vilusima, Nudolu, Grahovu u okviru ove manifestacije za 18 godina održano oko 500 programa i 10 likovnih kolonija. Na likovnim kolonijama bilo je oko 250 učesnika širom planete.

"Ja kao organizator „Viluškog kulturnog ljeta“ otvoren sam za svaku saradnju sa našim susjedima Hercegovcima. Ako pronađemo sredstva i zaintersovane ljude spremni smo da proširimo naše priredbe na Klobuk, Jazinu, Ušće i Lastvu, a imamo i ideju da sa društvom „Ljubitelja Bijele Gore" jednu ili dvije večeri organizujemo na Begovim Koritima u Bijeloj gori", istakao je Kovačević u izjavi za TrebinjeLive.

Inače, njegova majka je sa Klobuka i zaintersovan je, kako kaže, da sa saradnicima pokuša da oživi ova mjesta (Klobuk, Nudo, Aranđelovo, Jazinu, Ušće, Lastvu, Orovac, Grahovo, Petroviće i vamo prema Boki Krivošije) uz granicu Crne Gore i Hercegovine, zaključio je Branko Kovačević i pozvao sve umjetnike i ljude koji brinu o kulturnim aktivnostim da mu se jave da sa dobrom idejom učine „Viluško kulturno ljeto“ još kvalitetnijim.

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog