NJegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije danas je u Sijekovcu, kod Broda, služio parastos za ubijene sijekovačke žrtve. Prethodno je vladika Vasilije služio Svetu arhijerejsku liturgiju u spomen-crkvi Svete Velikomučenice Marine – Ognjene Marije.

parastos za sijekovačke srbe

Vladika Vasilije je u svojoj besjedi rekao da su Srbi u Sijekovcu stradali smo zato što su druge vjere i što se drugačije Bogu mole, od počinilaca zločina.

Episkop zvorničko-tuzlanski je poručio da je teško onome ko zlo čini i proliva nevinu krv, jer će za to jednog dana odgovarati pred Bogom ako ne pred ovozemaljskim sudom.

Parastos za nevine srpske žrtve koje su ubijene na kućnom pragu 26. marta 1992. godine služen je u organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih istorijskih datuma Vlade Republike Srpske i Republičke organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

Nakon parastosa, ispred spomen-ploče položeni su vijenci i cvijeće, a nakon toga predviđeno je obraćanje zvaničnika, kao i umjetnički program u izvođenju recitatora iz Banjaluke.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. SRNA /kraća verzija/