U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas su položeni vijenci i cvijeće na piščevu bistu povodom obilježavanja 29 godina od njegove smrti.

Obiljezena 29. godisnjica smrti Branka Copića

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković rekao je da se ne smije dozvoliti da budu zaboravljeni lik i djelo Branka Ćopića i napomenuo da će piščevo rodno mjesto uskoro postati spomen-područje koje će se zvati "Bašta sljezove boje".

"Dosadašnjim aktivnostima i manifestacijama stvorena je osnova kako bi Branko Ćopić dobio mjesto koje zaslužuje, nadamo se već narednih godina, jer se 2015. godine navršava stotinu godina od njegovog rođenja", dodao je Kličković.

On kaže da je ime i djelo Branka Ćopića okosnica stategije razvoja opštine Krupa na Uni, koja je u izradi.

"Sve će biti vezano za Ćopićevo ime, a ne podrazumijeva samo kulturne već i prateće sadržaje, turističke i ugostiteljske, za šta smo podršku dobili od nekih ministarstava", rekao je Kličković.

Predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina danas je kod biste Ćopića ispred škole koja nosi piščevo ime rekao da dolazeći u Hašane posjetioci ne čine pomen piscu, jer je on i danas živ, kao i njegovi književni likovi.

"Branko svoj zavičaj nikad nije zaboravio i ostao mu je vjeran na dostojanstven način, ostavivši djela koja svjedoče o njemu, njegovoj veličini, njegovom zavičaju i ljudima" rekao je Ličina.

Ličina kaže da je Ćopiću pripala čast da u noviju srpsku književnost prvi put uvede Podgrmeč u literaturu i da se tako ujedno oduži svom zavičaju.

"Kako se može zaboraviti pisac iza kojeg je ostalo više od milion primjeraka knjiga i dvije hiljade naslova?", zapitao je Ličina.

Ličina ističe da je Ćopić jedan od najplodnijih pisaca, omiljen najviše među mlađom populacijom, koji je ostavio veliki spomenik vremenu i ljudima svog kraja.

Književnik Ranko Pavlović je kod Ćopićeve biste pročitao pjesmu "Put u Hašane", a prije toga, on je sa Ličinom održao književni čas u centralnoj osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni.

Predsjednik Upravnog odbora Zavičajnog društva Hašani Milan Dakić podsjetio je danas da je Ćopić posljednji put u Hašanima bio 1983. godine.

"Bio je sunčan dan i Branko se smijao, ali mu je u očima bila tuga. Da li je to bio znak onoga što će se uskoro desiti, ne znam", ispričao je Dakić.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a na današnji dan 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Tradicionalna manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva" biće održana posljednjeg vikenda u maju u piščevom rodnom mjestu. SRNA