Prva hercegnovska parohija i NVO „Srpski Soko“ iz Herceg Novog već šestu godinu povodom napada zemalja NATO alijanse na tada SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine organizuju parastos svim poginulim u ovom nepravednom ratu i napad iz vazduha koji je trajao do 10. juna i koji je odnio brojne civilne i vojne živote u Srbiji i Crnoj Gori.parastos za postradale od nato bombardovanjaSjećajući se tog 24. marta prije 14 godina tim povodom danas je u crkvi Svetog Vaznesenja na Toploj koja ove godine obiježava 300 godina od podizanja, brojni građani Herceg Novog i Trebinja su došli da odaju poštu nevinim žrvama i obilježe 14 godina od brutalnog napada najveće vojne mašinerije na jednu nezavisnu zemlju i njen goloruk narod .

Parastos je služi protojerej-stavrofor Rade Bubanja paroh topljanski koji je u kratkoj besjedi naglasio da onaj ko zaboravlja taj ponavlja greške, a sud o tom nedjelu ćemo ostaviti Gospodu Bogu da svakome da po djelima i zaslugama-rekao je Bubanja.

Parastusu su prisustvovali brojne poznate ličnosti Herceg Novog koje je predvodio predsjednik SNP za Herceg Novi Obrad Gojković. Parastosu je prisustvovala i Marina Jovićević Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom.

Predsjednik topljanske crkvene opštine profesor Ljubo Šabović je najavio za srijedu 27. marta u rezidenciji Savatija Ljubibratića prikazivanje filma o divljačkom rušenju crkava i manastira na Kosovu od strane Albanaca 17. marta 2004 godine. Pored filma predviđene su i izložbe fotografija o tom necivilizacijskom činu koji će biti otvorena u dvorani "Park " 30. marta.

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog