Povodom svjetskog dana pjesnika u Zelenici je u jedinstvenoj galerijia "Nebesko Ognjište" SPKD "Prosvjeta" iz Herceg Novog i Udruženje građanaa "Nebesko Ognjište Koste Kilibarda Čudesnog" organizovalo pjesničko veče "U susret proljeću" koje je okupilo oko 50 pjesnika, umjetnika, novinara, i ostalih poštovalaca djela „samoniklog“ skulptora Koste Kilibarde (1942-2009).

pjesnicko vece u zelenici

Kilibarda je decenijama živio i stvarao u Zelenici i na Lalovini u srcu Herceg Novog i svojeručnoa izgradio znameniti atelje-galeriju "Nebesko Ognjište". Ova galerija postala je  mjesto okupljanja uglednih likovnih stvaralaca sa područja bivše Jugoslavije, kao i iz inostranstva. Tu je uz Kostine skulpture u drvetu, kamenu i metalu, kao i uz jedinstvenu vatru i dim na ognjišu, a uz nezaobilazne gusle ali i gitarua, održano veče koje je djelimično posvećeno i Kosti Kilibardi ali i veče gdje su pjesnici iz Podgorice, Gacka, Nikšića, Tivta i naravno Herceg Novog kazivali svoje stihove.

U ime Udruženjaa "Nebesko Ognjištea Koste Kilbarda Čudesnog" sve je pozdravio Slobodan Papović.

Veče je otvoreno pjesmom Čeda Baćevića iz Nikšića o Kosti Kilibardi, a povodom 200 godina od rođenja Njegoša. Prema riječima Baćevića, dio ove večeri je posvećen i "najvećem srpskom pjesniku svih vremena, vladiki Petru Drugom Petroviću".

Duboko u noć ređali su se stihovi, aforizmi i pjesma pjevačke grupe "Lira" iz Herceg Novog, a uz gitaru Marinka Pavićevića iz Nikšića sve je bilo duhovitije i veselije.  Uz ognjište su nastupili  Božo Vučić, Milojka Jovović, Pavle Bandović, Pavle–Paja Radonjić, kao i  članovi Udruženja "Gorska Vila" iz Podgorice.

Na ovom pjesničkom susretu nastupale su i Milica Papović iz Tivta i Ksenija Matović iz Herceg Novog. Ksenija je kazivala stihove iz svoje nove zbirke koja u izdanju Hercegnovskog pozorišta treba da uskoro ugleda svjetlost dana.Tu su bile i Branka Denda i Višnja Kosović, Snežana Vukićević Čvoro i Dragan Radović svi iz Herceg Novog. Iz Hercegovine iz Gacka stigli su pjesnici članovi "Prosvjete", Sreten Vidaković i Dragutin Papović.

"Stigli smo iz Hercegovne iz našeg Gacka. Da vas pozdravimo i da vas podržimo u svim vašim projektima. Vaš i naš Kosta nije priznavao granicu. Uvijek je govorio Mi smo isti ljudi. Ove sadašnje granice nas ne smiju da spajaju" poručio je u ime Prosvjete Gacko Dragutin Papović

O Kosti i druženju sa njim svoje impresije su pričali književnik Antonije-Tonči-Đečević koji je napisao knjigu o Kosti Kilibardi, novinar Minja Bojanića koji je kazao da mu je u životu od svih diploma najdraža Kostina nepotpisana diploma sticanja ovdje u Nebeskom Ognjištu.

Hercegnovski glumac Mićo Lalović kazivao je Jesenjinove stihove. Savo Odalović iz Tivta govorio je emotivne stihove o Kosti Čudesnome, a guslar Vukoman Cerović je ispjevao pjesmu o poznatom samoniklom skultoru. Marinko Pavićević sve je na noge digao pjesmo "Mostarske kiše".

Na ovoj večeri su bili prisutni i jedan od osnivača Udruženja "Nebesko Ognjiše" novinar Milovan Kovačević i galerista Branko Kovačević iz Podgorice kao i grupa Norvežana koji se ovih dana nalaze u Igalu.

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog