Dok su građani spavali, novi ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić nije puno čekao, pa je iskoristio priliku da krene u akciju i malo baci pogled prema Urgentnim centrima u Gradišci, Laktašima i Banja Luci.

stanic u ponoc posjetio hitnu pomoc

 

Ovaj put je sve bilo iscenirano, jer najavljivanje samog obilaska i nije neka kontrola, s obzirom na to da je ipak čitava Republika Srpska znala njegove namjere. Pozamašna košara puna voća i primjetno zadovoljan bili su glavni prizor sinoć i pred novinarima i pred radnicima Službe hitne pomoći Banja Luka. Zastao je da pozdravi novinare, i ipak se i sam uvjeri da je kamera krenula i da snima. Dobrog rada i kontrole nikada ne manjka, time se vodio naš ministar, pa je zato i oduzeo sebi sinoć dio kvalitetnog sna. Stigao je iz Laktaša čak pola sata iza ponoći.

Kako sam ministar Slobodan Stanić kaže, s namjerom je krenuo u najavljenu posjetu. Ali tvrdi, biće i nenajavljenih. Vidno uznemiren ovim pitanjem, prvo se malo zbunio, ali kao svaki predstavnik vlasti, brzo se snašao i već krenuo sa obećanjima. Kaže, i sam je radio u upravo u ovom odjelu više od šest godina, pa mu njihov način rada nije stran. I zato odgovorno i tvrdi, a čak i impresionirano, riječ koju on voli da upotrijebi, da ovom sistemu u Banjoj Luci ništa zasad ne fali. Ubijeđen je da sve funkcioniše dobro, a to su mu kaže i pokazali. Sva sreća nisu znali da dolazi pa se oni nisu zbunili kao on, i dočekali ga uspravno kao samog Tita.

Priliku da se malo nasmije pred kamerama i pohvali trud novog ministra nije propustila ni načelnica Službe hitne pomoći, Nada Banjac. Kako sama tvrdi, nije bilo ni bitno što minister dolazi, oni su uvijek spremni, i rad njihovih radnika nikada nije upitan. Sigurna je, kako kaže, da njenom uigranom timu nema iznenađenja.

Ali malo pričajući s radnicima, i nije baš sve tako kako je predstavljeno. Iako pred kamere nisu smjeli, ipak su neke stvari rekli ispod ruke. Kažu, pred sami dolazak, direktorica je sva usplahirena i pometena naredila vađenje svih bitnih knjiga na sto. I pored svega, novine na koje je slučajno naišla, gurala pod sto. Ne baš tako uigran tim, čini se.

Ovakvu predstavu u ponoć ne pamte ni oni koji su režirali Poslednji tango u Parizu. Uštiman tim kao violin, nasmijana načenica, i još zadovoljniji poštovani nam ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić.

Novinari su krenuli putem svojih kuća, a bez kamera načelnica i minister su ostali da popiju čaj pred spavanje. A možda i pojedu koju voćku iz bogate košare koju je minister velikodušno predao. A sve to samo radi dobre slike u medijima, i predstave da iz ove vlade ipak neko nešto radi ili barem planira da radi. Situacija je za sada odlična, kaže ministar, ali ništa nije sigurno dok se ne desi nenajavljen susret.

Tijana Simović, dopisnik portala TrebinjeLive iz Banjaluke