U Javnom preduzeću "Gradska čistoća" u LJubinju, kojem je zbog nagomilanih dugovanja u maju 2012. godine blokiran račun, pokrenut je stečajni postupak.

stecaj u gradskoj cistoci u ljubinju

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine opštine, načelnik opštine je ovlašten da pokrene stečajni postupak, odnosno da obezbijedi 4.000 KM i pokrene postupak u preduzeću, za koje je rečeno da je 1. februara bilo u gubitku 111.000 KM.

Radnici u gradskoj čistoći rekli su Srni da im doprinosi nisu uplaćeni i do pet godina, a da su posljednju platu primili početkom prošle godine za 2011. godinu, te ocijenili da se osim stečaja ništa drugo nije ni moglo očekivati.

Direktor "Gradske čistoće" Čedo Ćuk rekao je da je više puta apelovao na dužnike da izmire obaveze, napominjući da novcem od 50 odsto naplaćenih računa i opštinskim sredstvima nisu mogli da pokriju sve troškove.

On kaže da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH zatražila spisak dužnika, te smatra da će na taj način naplata biti izvršena.

Do konačnog rješenja održavanje ulica i odvoz smeća na području grada će se obavljati po ugovoru o privremenim ugovorenim poslovima.

Nakon odluke Privrednog okružnog suda i procedura koje slijede u toku stečajnog postupka biće poznato kolika su tačna dugovanja i na koji način će biti izmirena.

"Gradska čistoća" u LJubinju već nekoliko godina ima problema sa nagomilanim dugovanjima za poreze i doprinose, te neizmirivanjem obaveza prema radnicima, zbog čega su često kontejneri bili prepuni, a grad imao problema sa čistoćom. SRNA