Srpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ koje je obnovilo rad 1991. baštini tradiciju društva iz 1903 godine sa sjedištem u Srpskom Sarajevu. Društvo djeluje kao samostalna institucija i osim rada u Republici Srpskoj ima svoje odbore u Novom Sadu, Beogradu, Herceg Novom i još nekim mjestima na prostorima bivše Jugoslavije.

Olivera Doklestic

SPKD „Prosvjeta u Herceg Novom je jedno od najktivnih društava u Prosvjetinoj porodici uopšte i jedno od najaktivih društava koje njeguje i afirmiše kulturu, rad i život Srba svog kraja, regiona i dijaspore.Prema izvještaju SPKD „Prosvjeta“ Herceg Novi, koji je preksinoć saopšten na godišnjoj Skupštini društva, "Prosvjeta" je jedno od najaktivnih društava kulture u gradu pod Orjenom.

-Rad sa djecom je od posebnog značaja. Sadašnji obrazovni sistem u Crnoj Gori , naročito u domenu osnovnog obrazovanja čitanja gramatike i srpske nacionalne književnosti ostavlja mnogo praznina. Shvatamo da se kao društvo moramo nositi sa takvim problemima i pokušavati da pomognemo najmlađoj populaciji. Naši kursevi su otvoreni za svu djecu koja žele da podignu svoj nivo znanja. Naša aktivnost u tom cilju odvija se kroz literarne konkurse, književno-obrazovne radionice. Poznat je naš literarni Svetosavski konkurs ove godine učestvovali su učenici sa 44 rada iz Herceg Novog, Kotora i Petrovca rekla je književnica Olivera Doklestić koja je predsjednik „Prosvjete“ u Herceg Novom. Ona je učesnike Skupštine upoznala i o radu u prošloj godini književno –obrazovne radionice „Pletisanka“ gdje je cilj da polaznici škole budu upoznati sa značajnim dijelima srpske književnosti.

-Programska pjesma Laze Kostića dala nam je odličnu podlogu zato smo našu radionicu i nazvali „Pletisanka“ želeći da u radu sa djecom ukažemo značaj stvaralačkog čina koji i jeste negdje „ među javom i med snom“. Ciljna grupa su nam bila djeca viših razreda osnovnih škola od 11 do 15 godina. Radionica je radila u tri dijela. Imala je 17 polaznika. Razgovarajući sa njima mi iz „Prosvjete“ i profesor srpskog jezika Ana Zambelić-Pištalo saznali smo da ih redovne obaveze u školi i nacionalno testiranje sputavaju da redovnije prisustvuju ovim našim časovima. Pored nastave iz nacionalne književnosti rađene su i gramatičke vježbe jer se pokazalo da se polaznici mnogo muče sa gramatikom. Na kraju rada radionice profesorica je odvela djecu u Zavičajni muzej i na jednodnevnu ekskurziju u obilazak manastira Duljevo, Praskavica, Reževići Podmaine i Miholjsku Prevlaku.

„Prosvjeta“ je imala i književnu radionicu koju je vodila nezaposlena profesorica srpskog jezika Zorica Marković. Program ove radioce se razlikovao od „Pletisanke“ i bavio se kreativnim čitanjem i pisanjem. Usvojeno znanje polaznici su imali priliku da prikažu kroz pisanje samostalnih radova na temu „Sveti Sava,most ljubavi i mira među braćom“. Rezultati su bili zadovljjući..

Hercegnovska Prosvjeta od 2010 godine dodijeljuje nagrade prosvjetnim radnicima Herceg Novog . Nagrada se uručuje 27. januara na Savin dan, a do sada su ovo priznanje dobili Vera Todorović, (Srednjoškolski centar), Ljubo Vuković (Dašo Pavičić), Vlado Setenčić poslednji učitelj na poluostrvu Luštica, (područno odeljenje OŠ „Ilija Kišić“), Milan Hadži Ristić (Orjenski bataljon) i ove godine Vera Kosić (OŠ Dašo Pavičić).

„Prosvjeta“ je u prošloj godini održala pet književnih programa. U saradnji sa ambasadom Poljske u Crnoj Gori priređeno je predstavljanje poezije poljskog pjesnika Zbignjeva Herbertam, zatim veče podgoričkog književnika i novinara Miodraga Tripkovića

Zapaženo je bilo i veče sa Andrijanom Nikolić koja je poznata kao dugogodišnji aktivista društa za borbu protiv multipla skleroze i knjigom „Živa hrana kao lijek“ ona je ukzala kako se zdravom ishranom prevazilaze ili savlađuju razna oboljenja. Zanimljivo je bilo i veče sa poetesom Milicom Kralj koja je danas jedna od savremenih pjesnikinja Crne Gore.

U kući Iva Andrića, gdje se realizuje većina aktivnosti „Prosvjete“, održano  je veče književne dijaspore gdje su publici predstavili pisci sa prostora bivše Jugoslavije koji danas žive u Njemačkoj Švedskoj, Francuskoj, Kandi, SAD kao i njihovi gosti pisci iz tih zemalja i domaći pisci.

Specijalnost „Prosvjete“ su duhovne akademije i saborovanja. U junu prošle godine obilježeno je 13. godina od okončanja Nato bombardovanja, održan je Vidovdanski Sabor crkvenih pravoslavnih horova, i gospođinska duhovna akademija kod manastira Savina. U oktobru je održan tradicionalni naučni skup „Vuk Karadžić i Ivo Andrić" kao i odlično predavanja akademika dr Dragana Živojinovića (dobitnika "Prosvjetine" nagrade na susretima istoričara u Gacku) na temu „Srpsko Britanski odnosi od kraja 19. vijeka do kraja Drugog svjetskog rata“.

Prosvjeta je radila i restauraciju ikona u crkvi Presvete Bogorodice u Kutima-Zelenika, a pokazali smo su i kao dobar producent pozorišne predstave „Zemlja Nedođija“ koja je rađena po istoimenom djelu Nikolaja Velimirovića koji je prikazan u više mjesta Republike Srpske i Crne Gore, a u prošloj godini nastavili su svoju izdavačku djelatnosti objavljujući zbornik radova sa naučnog skupa 2011. godine „Njegoš-Andrić“ i nedavno „Svetosavsko kandilo“ u kojima su sabrani radovi sa literarnih konkursa Prosvjete o Svetom Savi.

I za ovu godinu ostaje da se realizuje većina programa. Zbog nedostatka novca neće biti naučnog skupa u oktobru. U julu biće održana književna kolonije sa piscima iz ruskog grada Tjumelja . Krajem jula u Kući Iva Andrića predviđena je promocija književnog časopiusa „Nova Zora“ koja izlazi u Bileći uz prisustvo načelnika Hercegnovskih opština.

-Svi predviđeni zadaci su manje više uspješno realizovani, a oni odražavaju karakter „Prosvjete“ i ovo njeno novo višegodišnje postojanje koje potvrđuje da „Prosvjeta“ radi i duhovno i kulturno i doprinosi afirmaciji nacionalne kulture kod stanovnika grada Herceg Novogzaključila je Olivera Doklestić „Prosvjetin“ najagilniji i najzaslužni djelatnik.

Zdravko Šakotić, dopisnik portala TrebinjeLive iz Herceg Novog