Nova Vlada Republike Srpske, kako prve aktivnosti govore, odlučila je da se apsolutno posveti rješavanju problema. Ako se po jutru dan poznaje onda bi se moglo reći da dolazi vedro vrijeme sa povremenim padavinama koje za nekoga mogu predstavljati hladan tuš.

cvijanoviceva krece sa cesljanjem javnih preduzeca

Energičnost o kojoj smo već pisali, a koja se svakim danom sve više raspoznaje najočitije se uvidjela na odluci gospođe Željke Cvijanović da zatraži mandate svih direktora javnih preduzeća, fondova i agencija u Republici Srpskoj. Posebno je ohrabrujuće što je novi ministar zdravstva ekspresno ušao u Fond zdravstva RS i odlučio da „pročešlja“ svu dokumentaciju. Javnost je već duže vremena upoznavana sa raznim nepravilnostima i malverzacijama u dotičnom fondu. Netransparentnost je bila osnovna karakteristika rada u svim segmentima fonda. Borba protiv mita i korupcije je osnovni test uspješnosti rada nove Vlade, jer posttranzicijsko vrijeme je u svom habitusu nažalost često bilo protkano tom društvenom bolešću sa kojom se može izaći na kraj, a primjer za to je gospodin Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije. Zato su neophodne tri stvari: volja, volja i volja. Očito da gospođa predsjednica Vlade Željka Cvijanović ima volju protkanu velikom energijom koja joj polako ali sigurno daje jedan sasvim konkretan liderski pečat. Razumljivo je negodovanje opozicije RS, jer je dosadašnja praksa pokazivala da su promjene bile samo kozmetičke prirode.

Ali, kako vrijeme bude odmicalo  za očekivat je da opozicija sve više sarađuje sa gospođom Cvijanović , jer, između ostalog, slične stvari se dešavaju i u Republici Srbiji, gdje je vidljivo da antikorupcijska borba gospodina Vučića nailazi na odobravanje dijela opozicije. Jasno je da će nova predsjednica Vlade imati žestoku opstrukciju od strane svih onih koji su svojim dosadašnjim neustavnim, nezakonitim i ostalim aktivnostima doveli Republiku Srpsku na ivicu bankrota, a narod u bijedu i siromaštvo.

Ozbiljne procjene ekonomskih analitičara govore da ako bi se „povezali konci“ u ekonomskom životu RS, da bi Republika Srpska bila apsolutno samoodrživa, autarkična, socijalno sređena, drugim riječima država tj. društo u kojem ne bi bilo bijede i siromaštva i u kojem bi životni standard bio kao u srednje razvijenim evropskim zemljama. Procjene su da korupcija i sve što uz nju ide na godišnjem nivou Republiku Srpsku košta između 300 i 500 miliona konvertibilnih maraka. Ukoliko bi se taj novac usmjerio u socijalne i razvojne projekte doveo bi do blagostanja, a nadamo se da su ove prve aktivnosti nove Vlade usmjerene ka tom cilju.

S.B.