Za pravoslavne vjernike danas je počeo veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava na praznik Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrs, 5. Maja

poceo veliki post

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice. Prvi dan pravoslavnog Časnog posta je Čisti ponedjeljak, koji dolazi poslije Bijele nedjelje, završnog dana Mesopusne nedjelje, koja je vrhunac slavlja pred post u koji treba ući dostojanstveno i sa što manje grijehova. Prva nedjelja posta zove se Čista, a posljednja je Nedjelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju - Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordanu, otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz kušnje koju mu je postavio Sotona.
Agencije