Hrvatski ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je privođenje izvršnog predsjednika Fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića, koji ga je vrijeđao na nacionalnoj osnovi, dokaz da je Hrvatska uređena država."Ovo je dokaz da je Hrvatska uređena država i da niko ne može vrijeđati po vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi", rekao je Jovanović.

Zeljko Jovanović, ministar u Vladi RH Zeljko Jovanović, ministar u Vladi RH

Mamić je noć proveo u pritvoru, nakon jučerašnjeg tročasovnog ispitivanja u policiji, a danas će dati iskaz u tužilaštvu, javljaju hrvatski mediji.

Gostujući na lokalnoj televiziji i radiju, Mamić je izvrijeđao Jovanovića na nacionalnoj osnovi, rekavši da "mrzi sve hrvatsko" i da "kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može da vodi taj najvažniji resor u Hrvatskoj".

Mamić je angažovao čak pet advokata, a jedan od njih je cijeli slučaj nazvao cirkusom.

Zdravko Mamić Zdravko Mamić

"Vjerujem da će biti smrtna kazna - strijeljanje. Kakva je ovo situacija i kakva je ovo država? Postali smo cirkus država... Luda država, ludi ljudi", rekao je Mamićev advokat Ante Madunić.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najoštrije je osudio Mamićeve izjave, nazvavši ih govorom mržnje koji je neprihvatljiv svakom civilizovanom i demokratskom društvu.

"Riječi kojima je lično, najvulgarnije i primitivno, izvrijeđao ministra Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini", naveo je Josipović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je i predsjednik SDP-a, osudio je Mamićev istup, koji je povezao sa njegovim nedavnim učestvovanjem na skupu HDZ-a u Zagrebu.

"To je taj novi HDZ, nova snaga. Koliko je god to grozno, toliko je ipak u toj grozoti dobro da ljudi vide kako se razlikujemo. Mi smo dva svijeta, te razlike su puno dublje nego što sam mislio", rekao je Milanović. SRNA