Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Priština teško popustiti i postati kooperativnija u postizanju dogovora, jer ima podršku SAD.

ivica dacic

"Oni ovaj dijalog ne shvataju kao politički razgovor koji treba da reši težak problem, nego ga doživljavaju kao instrument kojim Srbija treba da se natera da pristane da sever prihvati kosovske zakone i da se integriše u takozvanu kosovsku državu. U tom smislu oni ne vide potrebu da prave kompromise", rekao je Dačić za beogradske "Večernje novosti".

Iako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da je dogovor s Prištinom veoma blizu, Dačić tvrdi da su pregovori zapeli, i to zbog protivljenja Prištine da prihvati bilo koji prijedlog Srbije u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

Dačić je istakao da "dogovora nema i neće ga biti dok se ne razmotri šta će biti ta zajednica".

Premijer Srbije je i demantovao da je bilo govora o sporazumu o normalizaciji odnosa, kako spekulišu neki mediji.

"Plašim se da smo udarili u zid, ali ne krivicom Srbije, koja je u potpunosti opredeljena za nastavak pregovora i pronalaženje rešenja", rekao je Dačić.

Dačić je najavio da će naredne sedmice prisustvovati sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija /UN/ na kojoj će biti predstavljen tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN o Kosovu i Metohiji.

"Biću u NJujorku i apelovati na međunarodnu zajednicu da uloži još veći napor u rešavanje kosovskog pitanja i zaštitu Srba", rekao je Dačić. SRNA