Prioriteti Vlade Republike Srpske biće analize i mjere koje se odnose na rasterećenje privrede, zapošljavanje, povećanje efikasnosti institucija i borbu protiv korupcije, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

zeljka cvijanovic

"Rasporedili smo obaveze na Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ekonomske odnose i dogovorili način na koji će biti formiran antikorupcioni tim, te čime će se baviti. Naravno, biće uključeno i Ministarstvo pravde, a prioritetni zadatak jeste da se ispitaju sva pravila, direktive i mjere koje takva tijela rade u EU i institucijama EU", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je za "Glas Srpske" naglasila da Vlada nije spremna da pokriva loše poslovanje preduzeća ili loše investicije, kao ni neodgovorno ponašanje, a kao glavne zadatke je navela pojačan i predan rad kontrolnih organa.

Ona je istakla da je potrebno uspostaviti finansijsku disciplinu kako bi novac koji bude uložen davao efekte. "Ići ćemo postepeno, analizirati mjere i preduzimati korake", rekla je Cvijanović.

Premijer Srpske je naglasila da se mora identifikovati odliv sredstava i da će posebna briga biti vezana za javni sektor, odnosno javna preduzeća. Vlada Srpske će se pozabaviti i realizacijom akcionog plana za zapošljavanje i samozapošljavanje, kaže Cvijanovićeva, posebno pokretanjem biznisa putem fondova EU.

Ona je dodala da će hitno morati biti analizirana opterećenja koja treba da izdrže mali privredni subjekti kako bi se vidjelo na koji način im se može pomoći da prežive.

Pojašnjavajući kako će postići da Vlada Srpske bude narodna, Cvijanovićeva je naglasila da će to ostvariti tako što će uključiti ljude da, kao dio sistema, doprinesu društvu svojim idejama.

"Ako se dešava da neka komisija očekuje da joj na noge dođe neki teški bolesnik, ratni vojni invalid ili neko drugi ko je ugrožen, onda ćemo morati to da mijenjamo i da vidimo da li se očekuje da oni dođu komisiji na noge ili će komisija ići na noge njima. To je otvorenost prema društvu, jer zašto komisije ne bi bili mobilni timovi", navela je Cvijanovićeva. SRNA