Republika Srpska je juče dobila i zvanično novu Vladu, personalno gledajući jednim dijelom  bi se moglo reći nova-stara Vlada.

nova vlada rs

Na čelo Vlade, kao što je već poznato, imenovana je osoba sa iskustvom u komunikaciji sa predstavnicima Evropskih institucija u BiH, jer je u jednom dijelu svoje političke karijere bila „povjerenik“ predsjednika Republike, Milorada Dodika, za odnose sa evropskim znaničnicima i predstavnicima diplomatskog kora u BiH.

Po riječima stranih službenika koji su bili angažovani u BiH u to vrijeme, Željka Cvijanović  je pokazala izuzetne organizacione sposobnosti i novi senzibilitet, koji je rezultirao koliko toliko boljem razumijevanju na liniji Evropa-Republika Srpska. Energija koju je gospođa Cvijanović ispoljavala ocijenjena je čak kao nešto novo, što u svojoj osnovnoj dimenziji ukazuje na konkretnu lidersku osobinu  nove premijerke. Ona je zahvaljujući prethodnom iskustvu nametnula samu sebe i iz dojučerašnje sijenke istupila u prvi plan političke nomenklature RS. Postoji nada da će značajno iskustvo koje je stekla u prethodnim poslovima doprinijeti transformaciji dosadašnjeg koncepta rada Vlade, koji je u jednom dijelu bio netransparentan, predimenzionirano oslonjen na neprikosnovenost u donošenju odluka o nekim pitanjima od strane gospodina predsjednika, i da će u takvim stvarima vremenom ispoljiti nezavisnost, autentičnost, samoincijativnost i čvrstinu, a to su takođe i neke od odlika koje se daju naslutiti iz njenog dosadašnjeg rada, što potvrđuju  i neki njeni bliski saradnici.

Nova Vlada, kadrovski gledano, sastavljena je od manje više poznatih ljudi u određenim poslovima i političkom angažmanu. Još se čuje eho rečenice koju je izgovorio Milorad Dodik, nakon posljednjih izbora, izjavivši „da razumije poruku naroda“. Nadamo se da i on sam čuje eho sopstvene izjave, jer ta sintagma bi trebala da bude aksiom kojim će se kompletna politika SNSD-a voditi u ovome vremenu, tj. u vremenu u kome cijeli region, na ovaj ili onaj način, ide ka Evropskoj Uniji. Građani Hercegovine posebno pamte tu izjavu predsjednika RS i SNSD-a, pa se pitaju da li se možda ta poruka, koju je on kako kaže shvatio od naroda, ne odnosi na narod Hercegovine, a jeka te rečenice još uvijek odzvanja hercegovačkim kršom, prebogatim energetskim potencijalima. Hercegovci se pitaju zašto su zapostavljeni u najvažnijem timu, kada i oni imaju sposobne kadrove za takvu utakmicu. Postavlja se logično pitanje: “ Zar se nije mogao naći stručni kadar koji bi participirao u nekom od ministarstava, a sa posebnim osvrtom na Ministrarstvo industrije, energetike i rudarstva?“ Narod Hercegovine je na posljednjim izborima posebno apostrofirao tu poruku, u nadi da će politička elita Republike Srpske ozbiljno shvatiti  da se očekuje uključivanje nekog stručnog kadra iz Hercegovine u rad nove Vlade.

Civilizacijski je neophodno dati uslovnu podršku novoj Vladi, pa makar i na stotinu dana. Isto tako građani očekuju, a posebno Hercegovci, da eho gore navedene postizborne rečenice, da je shvaćena poruka naroda, odzvanja još uvijek u banjalučkim kabinetima.