Nedugo nakon što je ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon u Trebinju tamošnjem gradonačelniku Slavku Vučureviću predložio da kroz područje turizma započne saradnju s Dubrovnikom u gradu su se sastali turistički radnici s obje strane granice.

luka korda konavle

Iako je bio pozvan u Trebinje još prošle godine, nakon sličnog sastanka, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić nije otišao u službenu posjetu Trebinju. No, malo se zna da je poziv za susret s tamošnjim vodstvom dobio nedavno i načelnik opštine Konavle Luka Korda.

Korda za Dubrovnikpress.hr kaže kako u Trebinje nema namjeru ići.

- Ima nekoliko da mi je gradonačelnik Trebinja poslao pismo i ja mu se na tome zahvaljujem. Svaki dobronamjerni razgovor je dobar. Bio sam i na sastanku s predsjednikom Ivom Josipovićem na kojem je prisustvovao vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije. Njemu sam rekao da me brine to što me hvali po medijima. – kaže Korda i dodaje kako od ‘91. do danas u susjedno Trebinje nije išao niti ima razloga ići.

- Kažu mi ljudi da u Trebinju vikendom ima jako puno automobila s dubrovačkim registracijskim tablicama. Kad bi ja pošao tamo na nekakav razgovor, svi bi ti koji tamo idu prvi rekli što sam ja išao u Trebinje. Konavljani nemaju neki veliki interes za saradnju s Trebinjem. Nama je puno važnija suradnja s Crnom Gorom, odnosno s Bokom, koja ima tržište koje je bilo povezano s Konavlima. – ističe Korda i dodaje kako su iz opštine Trebinje svojevremeno pokretali inicijative oko izgradnje graničnog prijelaza u Konavoskim brdima.

- Bilo je nekih razgovora jer su se Trebinjci bavili mišlju da izgrade aerodrom na Zupcima. Oni su zainteresovani za granični prijelaz na Ivan križu, oni kažu krstu. To je kod Stravče i to je najbliži put do Trebinja, nema nego 15 kilometara s aerodroma do Trebinja. Sad je pitanje šta to donosi. Ima dobrih, ali ima i loših strana. – zaključuje Korda.

Dubrovnikpress.hr, Nikolina Metković