Danas se navršava sedam godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro u pritvoru Haškog tribunala.

Slobodan Milosevic

Tijelo Miloševića iz Haga u Beograd dopremljeno je 15. marta 2006. godine, a narednog dana kovčeg je bio izložen u Muzeju "25. maj" na Dedinju.  Istog dana više desetina hiljada njegovih pristalica okupilo se ispred nekadašnje Savezne Skupštine u centru Beograda, gdje je bio organizovan ispraćaj. Milošević je sahranjen je u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu, pošto vlasti nisu dozvolile da se sahrani uz državne počasti u Beogradu.

Slobodan Milošević rođen je 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, a na prvim višestranačkim izborima u Srbiji poslije Drugog svjetskog rata 1990. godine, kao lider SPS-a, izabran je za predsjednika Srbije.

Bio je predsjednik Srbije u dva mandata, a potom predsjednik SR Jugoslavije.

NJegova desetogodišnja vladavina završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Poslije pobjede DOS-a na izborima, SPS i njen lider nisu željeli da priznaju poraz i izazvali su postizbornu krizu, koja je okončana 5. oktobra poslije masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, da bi ga zatim vlasti Srbije, na osnovu posebne uredbe Vlade, 28. juna izručile Haškom tribunalu.

Suđenje u Hagu za ratne zločine počinjene na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH počelo je 12. februara 2002. godine. Postupak je, uz više prekida zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, trajalo četiri godine, a okončan je Miloševićevom smrću. SRNA

slobodan milosevic govor 02.oktobar