Milanka Kovačević/Glas Srpske - Priču o Maji Šupić iz Gacka ne možemo da počnemo, a da se ne sjetimo one rečenice vladike Nikolaja "Skromnost je jedna zdrava duhovna klima koja odgaja i njeguje stvarnu veličinu".

porodica supic gacko

I zaista, Maja će vam skromno i skoro stidljivo pričati o svim izazovima i postignućima koje joj je život donio iako je izrodila sedmoro sinova.

Danas, kada većina višečlanih porodica živi na ivici egzistencije, Šupići predstavljaju pravo osvježenje. Iako je zaposlen samo Dragan, domaćin kuće, oni se ne žale.

- Plata nije velika, ali je redovna i mi smo zadovoljni. Tu i tamo se nešto zaradi i sa strane, pripremimo i prodamo drva za ogrev, snalazimo se. Važno je da pošteno radimo, a koliko imamo, toliko se "pružimo". Ni djeca nisu zahtjevna. Hoće i da pomognu u svim poslovima - ispričala je Maja dodajući da je sve lako kad su sloga i napredak u kući.

- Radni dan mi se ne razlikuje mnogo od svakodnevice bilo koje domaćice. Ujutru ustajem oko pola sedam, ispratim muža na posao, a onda ide doručak i spremanje djece u školu - priča nam Maja i dodaje što je više djece, sve bolje slušaju.

Maja kaže da, za razliku od većine žena, ona lako smisli šta će da kuva za ručak.

- Obično djecu pitam šta bi željeli da im skuvam, tako da mi uvijek daju ideju. A kad znate šta da skuvate za sutra, kao da ste pola posla završili. Meni je najveći problem doručak. Šta im dati, a da bude raznovrsno. No, uspijevamo da se hranimo zdravo, na jelovniku je i meso i voće i povrće. Ni u čemu ne oskudijevamo. Evo, ove zime nismo imali ni najobičniju kijavicu - rekla je Maja.

Jedna poslovica kaže da vrlina majke prelazi na njeno potomstvo. Ova teorija se u praksi jasno vidi u porodici Šupić.  Rad i red su dvije riječi koje vam prvo padnu na um…. U kući je sve na svom mjestu, a dječaci su uzorni đaci, uredni, lijepo vaspitani i obučeni.

Dijele ih samo navijačke boje

Željko ima 15 godina i ide u deveti razred osnovne i peti razred muzičke škole, a njegova pasija je sviranje harmonike. Drugi po redu je Vladan koji ide u osmi razred i bavi se kik-boksom. Roditelji su ponosni na njihove uspjehe, pa medalje i diplome stoje na vidnom mjestu u kući.

Na Vladana se ugledao i tri godine mlađi Milan. Kaže da obožava borilačke vještine, a posebno je privržen baki i djedu, pa često kod njih boravi. Marko i Miloš, jedan u četvrtom, a drugi u trećem razredu, najviše vole da se igraju napolju i u tandemu su uvijek spremni za neke vragolije. Najmlađi Blagoje i Dušan su i najveći rivali.

Šupići su složni u većini situacija osim kada je navijanje u pitanju, pa se u kući dijele na "Delije" i "Grobare".