Tijana Simović, stalni dopisnik portala TrebinjeLive iz Banjaluke - Zajedničko djelovanje Stranke Nezavisnih Socijal-demokrata (SNSD) i Stranke Demokratske Akcije (SDA) na nivou Bosne i Hercegovine, u okviru vladajuće šestorke, izgleda nije bilo dovoljno.

ko je ministar iz sda

Sada je predsjednik Republike Srpske odlučio da dio kolača Srpske podijeli sa čelnicima SDA. Novi ministar trgovine i turizma biće kandidat SDA Dževad Mahmutović. Iako se ova stranka u početku nećkala, ipak nije mogla da odoli da svoje prste umiješa u rad Vlade Republike Srpske.

Poslije sinošnjih konsultacija sa manadatarkom nove vlade, Željkom Cvijanović, predsjednik Kadrovske komisije SDA, Adil Osmanović predstavio je njihovog kandidata kao trenutno najboljeg za poziciju ministra koja im je ponuđena. Na pitanja novinara o nevalidnosti Mahmutovićeve diplome, kao i njegovim mrljama iz ratne prošlosti, samo se nasmijao i potvrdio da je lično on bio na odbrani doktorske disertacije gospodina Mahmutovića u Tuzli, i dodao da je odbranom svog rada budući ministar turizma briljirao. A gospodin Ramiz Salkić, takođe član SDA, koji već učestvuje u kreiranju politike Republike Srpske kao potpredsjednik Narodne Skupštine, ovaj put se nije oglašavao. Kako kaže, sve što je bilo potrebno da se kaže, rekao je Osmanović.

Adil Osmanović nije propustio priliku ni da prokomentariše odavno zategnute odnose između SNSD-a i SDS-a (Srpska Demokratska Stranka). Izjasnio se u ime svih članova stranke da njihov posao nije da guraju nos gdje im nije mjesto, ali da na njihov odnos kao ni buduću saradnju sa SNSD-om,  neće uticati ni ako se usaglase SNSD i SDS, ali ni ako pukne tikva.

Na sve ove događaje koji su uzburkali javnost poslednjih nekoliko dana, naravno, reagovao je i gospodin Mladen Bosić, i iznio stav SDS-a. On je istakao da sve ovo predstavlja jedan veliki politčki dil, i da će se tek otkriti ko i šta stoji iza ovog događaja. Svoje neslaganje, a moglo bi se reći i bijes, jer ih niko nije pitao za mišljenje o ulasku SDA u Vladu, pokazali su nedolaskom na konsultacije kod buduće premijerke Željke Cvijanović. Tvrde da nema ni smisla ići na konsultacije, kad je već prethodno Cvijanovićeva izjavila kako je ne zanima šta opozicija misli.

Konsultacije na koje su pozvani i čelnici Demokratske Partije (DP), Dragan Čavić samo se uljudno zahvalio i dodao da poziv na konsultacije poslije donošenja konačne odluke o smjeni jedne i postavci druge vlade, nema nikakvog smisla. Poziv na konsultacije bojkotovali su i čelnici Socijaldemokratske partije, posmatrajući to samo kao formu.

Izgleda da su ipak nekadašnji oštri protivnici pronašli zajednički jezik kojim će da govore i samim tim se trenutno i najbolje slažu. Ko zna, možda baš predsjednik Milorad Dodik se vodi onom narodnom, imaj prijatelja blizu sebe, a neprijatelja još bliže.

Napomena:

Najnovije agencijske vijesti koje se baziraju na doduše pomalo kolebljivoj izjavi gospodina Milorada Dodika, ukazuju na to da ipak Dževad Mahmutović nije poželjan na funkciji ministra trgovine i turizma. Očito da je Milorad Dodik kao alfa i omega, kako prošle tako i nove kadrovske politike Vlade RS, shvatio da je suviše rizično ustoličiti osobu tako kompromitovane biografije na mjesto ministra u vladi RS. Ipak treba sačekati konačnu i definitivnu odluku u sljedećih par dana.